Átadták az új óvodát Buzitán - Külhoni Magyarok
Hírek

Átadták az új óvodát Buzitán

Ünnepélyes keretek között átadták a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében épített Gólyafészek Óvodát Buzitán.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédében úgy fogalmazott, ha valaki magyar óvodát épít, nemcsak egy-két évre gondolkodik előre, hanem annak adja tanújelét, hogy meg akar maradni, ellentmond a XXI. század negatív folyamatainak, asszimilációnak, elvándorlásnak, gazdasági problémáknak.

„Az óvodaépítés megerősít bennünket, hogy csak úgy lehetünk magyarok száz esztendővel Trianon után, a máig be nem gyógyult traumákat úgy tudjuk magunk mögött hagyni, ha meghaladjuk azokat, azaz újra talpra tudunk állni, ha a megnyesett fa kizöldül, (…), ha nem futamodunk meg a munkától, hanem nap nap után felgyűrjük az ingujjunkat, beleállunk a munkába, és elvégezzük azt, amit a sors nekünk kiszabott” – fogalmazott.

Fotó: Fábián Gergő

Elmondta, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programmal – amelynek keretében 47,6 milliárd forintból 152 új intézményt épül és közel 500 megújul – példát akarnak mutatni, hogy rendszerszintű nemzetpolitikai beavatkozással mindenhova el tudjuk vinni a reményt és az örömhírt, hogy talpra álltunk. „Szeretnénk hitben, gazdasági erőben, önazonosságban, anyanyelvben, kultúrában is betölteni azt a szerepet, amelyre bennünket a sorsunk rendelt. Ez pedig nem lehet más, hogy tekintsük az egész Kárpát-medencét otthonunknak, és minden kisebbrendűségi érzés nélkül tudjunk egymás szemébe nézni” – mondta.

A miniszteri biztos példásnak nevezte az összefogást, amelynek köszönhetően az óvoda időre felépült. Azt kívánta, amilyen lelkesen és kitartóan a közösség felépítette ezt az óvodát, ugyanolyan lelkes és kitartó legyen akkor is, amikor majd az itt felnövekvő gyermekeket iskolába íratják, s ők soha ne feledjék el, hogy a gyökerek ehhez a községhez kötik őket, s ezek a gyökerek magyar gyökerek, amelyeket őseiktől kaptak, s amelyeket kötelesek megőrizni utódaik számára. Grezsa István beszédét Áprily Lajos szavaival zárta: „…Mi itt keresztre rendeltetve állunk. / Minket a hűség Krisztus-szege tart. / Égő reménység: árva „hunjaid”-ból / Jövőt nevelni, embert és magyart.”

Fotó: Fábián Gergő

Mohňanský József, Buzita polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az új óvoda felépülhessen. Ígérete tett, hogy az óvodából jó felvidéki emberek fognak kikerülni. Hozzátette, az intézmény nyitva áll majd minden környékbeli gyermek előtt. „Fő feladatunk, hogy szülőföldjén mindenki jól érezze magát, és itt maradva, itt tevékenykedve hasznos tagja legyen a társadalomnak” – húzta alá. A történelmi egyházak képviseletében Nagy Gábor lelkész, Susko Mihály plébános és Vakles Attila parókus megáldotta és megszentelte az új épületet. Ezt követően az érdeklődők bejárhatták az óvodát.

A megnyitót követően Grezsa István miniszteri biztos a ma7.sk-nak elmondta, a buzitai az elmúlt hetekben átadott, illetve a következő napokban átadandó 10 új óvoda egyike. Az egész óvodaprogram arról szól, hogy vállaljunk azonosságot önmagunkkal, és a XXI. században egy újra talpra állt magyarság tudja a Kárpát-medencében betölteni történelmi hivatását” – hangsúlyozta. Hozzátette, minden kutatás azt mutatja és igazolja, hogy a gyermek anyanyelvén tud a legjobban tanulni. „Nem mindegy, hogy – ahogy az óvoda falain is meg van festve – a Vukon vagy a Lúdas Matyin keresztül jut el egy gyermeki fantázia a magyar kultúráig, vagy egy teljesen más, a gyökereitől idegen mesevilágon keresztül máshová” – mondta. Mohňanský József közölte, a magyar állam 120 millió forinttal támogatta az óvoda megépülését, amihez a község pedig 150 ezer euró önrésszel járult hozzá. Az intézmény kapacitása három osztályban 75 fő, így nemcsak a buzitai gyerekeket, hanem más településekről érkezőket is be tudja fogadni.

Fotó: Fábián Gergő

Bodnár Erzsébet, az óvoda vezetője elmondta, az intézménybe az előző évekhez hasonlóan az idén is körülbelül 40 gyermeket írattak be, aki 12 faluból érkeznek. Megjegyezte, a szülők a választásnál természetesen figyelembe veszik, hogy új, modern épületről van szó, de nemcsak ez befolyásolja döntésüket. „A szülők nézik azt, hogy a gyerekek tiszta, új környezetben, nagy osztályokban, kellemesen tölthetik majd az időt, de azt is, hogy nagyon jó közösség vagyunk, nagyon jók a kolléganők, így bíznak bennünk” – fogalmazott.

Ma7.sk

Kapcsolodó cikkek