Átment a szenátuson Pașcan javaslata: börtön járhat a román zászló vagy himnusz meggyalázásáért - Külhoni Magyarok
Hírek

Átment a szenátuson Pașcan javaslata: börtön járhat a román zászló vagy himnusz meggyalázásáért

Börtönnel büntetné a román nemzeti jelképek meggyalázását az a törvénymódosítás, amelyet első megkeresett házként szerdán megszavazott a szenátus

A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártjának (PMP) magyarellenességéről elhíresült képviselőházi frakcióvezetője, Marius Pașcan által kidolgozott jogszabályjavaslat a nemzeti jelképekről szóló, 1994-ben elfogadott „zászlótörvényt” módosítaná.

A tervezet szerint hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható az, aki meggyalázza a román lobogót, lejárató céllal más szöveggel vagy dallammal énekli a román himnuszt, vagy bármilyen más nyilvános cselekményt követ el a nemzeti jelképek lejáratásának céljával.

A szenátusi szavazás során a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai támogatták, a Mentsétek meg Romániát (USR) és az RMDSZ törvényhozói pedig ellenezték a PMP törvénytervezetét.

A javaslat részletes vitája során egyedüli hozzászólóként Cseke Attila RMDSZ-es frakcióvezető rámutatott: a tervezet a kommunista diktatúra büntetőjogi rendszerébe veti vissza Romániát, hiszen általános megfogalmazásai önkényes értelmezéseket, visszaéléseket tesznek lehetővé. Az RMDSZ közleményben is leszögezte: határozottan ellenzi a kommunista rendszer elnyomásra használt eszközeit, hiszen a törvényjavaslat szövege alapján könnyen lehet bárkiből bűnöst faragni.

„Az elmúlt években láthattuk, hogy a magyar szimbólumhasználatért üldözik a magyar közösség vezetőit. Ha ezt a törvényjavaslatot valaki rosszhiszeműen akarja alkalmazni, könnyen megteheti” – olvasható az RMDSZ közleményében.

A PMP-frakció törvénytervezetét különben korábban a román Helsinki Bizottság (APADOR-CH) is bírálta arra hivatkozva, hogy korlátozza a véleményszabadság alkotmányos jogát.

A nemzeti jelképek megsértése jelenleg kihágásnak minősül Romániában, az érte kiszabható 5000 lejig terjedő bírság pedig elégséges szankció egy ilyen cselekményért – értékelte a civil szervezet.

A tervezet kapcsán a képviselőház hozza meg a végső döntést.

MTI

Kapcsolodó cikkek