Az MKDSZ csatlakozik a Szövetséghez - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Az MKDSZ csatlakozik a Szövetséghez

A Szövetség és az MKDSZ vezetősége megállapodott, hogy a kereszténydemokrata párt beolvad a Szövetségbe, az MKDSZ befejezi önálló működését és tagjai a soron következő választásokon már az új egységes párt jelöltjeiként mérettetik meg magukat.

“Jó hír, hogy sikerült megállapodnunk. Akiknek fontos a szlovákiai magyarok életszínvonala és boldogulása ebben az országban, azok a politika újraindítása és egy ütőképes érdekképviselet mellett teszik le a voksukat. A Szövetség pedig egy ilyen párt kíván lenni. Örülök, hogy az MKDSZ látja ezt és csatlakoznak hozzánk,” – mondta Sólymos László, a Szövetség OT elnöke.

A “Szövetség – Magyarok. Nemzetiségek. Régiók” párt október 2-án alakult Somorján az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülésével. A három elődpárt egy egységes gyűjtőpártot hozott létre, amelyben a politikai és világnézeti irányultság többféleségét a párt platformjai biztosítják, mindemellett a demokratikus pluralizmus és tolerancia elveit a párt belső működésében is tiszteletben tartják.

“ A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a múltban is az egységes magyar nemzet gondolatának jegyében fejtette ki politikai tevékenységét, ugyanakkor mindig Szüllő Géza 1928-ban megfogalmazott alapvetését tartottuk meghatározónak, miszerint mi itthon mindenkor magyarpolitikát, de nem magyarországi politikát csinálunk. A Szövetségben is eszerint fogunk politizálni.” – mondta Fehér Csaba az MKDSZ elnöke.

A pártok megállapodása szerint az MKDSZ tagjai szabadon választhatják meg, melyik platform tagságáért folyamodnak. A pártelnök szerint ez nem volt kérdés, hiszen az elődpártok közül korábban is a Híddal működtek együtt.

„Mi a múltban is kitartóan szorgalmaztuk a Szlovákiában élő nemzeti közösségek kulturális és politikai együttműködését,”- hangsúlyozta Fehér.

“Minden MKDSZ-tagot örömmel fogadunk sorainkban. A Híd az együttműködés platformja. Együtt a Szövetségben is erősebbek vagyunk” – tette hozzá Sólymos László.

Új Szó

Kapcsolodó cikkek