Az ösztöndíjasok jelentős része már hazatért - Külhoni Magyarok
Hírek

Az ösztöndíjasok jelentős része már hazatért

Minden segítséget megad a nemzetpolitikai államtitkárság a Kőrösi Csoma Sándor Programban és a Petőfi Sándor Programban a világ különböző pontjain, diaszpórában és szórványban szolgálatot teljesítő ösztöndíjasoknak – nyilatkozta a Magyar Nemzet érdeklődésére Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Mint ismert, a járvány kirobbanása előtt a két programban összesen 221 ösztöndíjas dolgozott a világ számos pontján. A Kőrösi Csoma Sándor Program a diaszpórában élő magyarság támogatására, közösségeik megerősítésére jött létre, míg a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítik. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: nincs tudomásuk arról, hogy a két programban résztvevő ösztöndíjasok közül jelenleg bárki is fertőzött lenne.

A veszélyhelyzet elrendelése után Potápi Árpád János elektronikus levélben kereste meg az ösztöndíjasokat, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy a koronavírus-fertőzés nagyfokú terjedésére való tekintettel világszerte szigorú intézkedések történtek a megelőzés érdekében. Arra kérte az érintetteket, hogy a magyar kormány eddig meghozott intézkedéseivel összhangban mielőbb jöjjenek haza, és a mentorokkal egyeztetettek szerint távmunkában lássák el feladataikat. – Kérjük, hogy a hazautazás várható időpontját szíveskedjetek felénk jelezni – állt a levélben. Arról is tájékoztatta az ösztöndíjasokat, hogy ha bárki saját belátása szerint mégis úgy dönt, hogy a céltelepülésén marad, akkor kizárólag távmunkában lássa el feladatait és fokozottan ügyeljen a helyben kiadott hatósági intézkedésekre. – Kérünk benneteket, hogy az egészségi állapototokban esetlegesen bekövetkezett változásokról tájékoztassatok bennünket. Jelezzétek azt is, ha önkéntes vagy hatósági karanténba kényszerültök vagy a környezetetekben hasonlót tapasztaltok. Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal, felmerülő kérdéseitekre igyekszünk mielőbb válaszolni – közölte az ösztöndíjasokkal a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János lapunknak elmondta, az ösztöndíjasok zöme már hazatért vagy éppen úton van, aki a hazatérés mellett döntött, az az operatív törzs iránymutatását követve önkéntes karanténba vonult. Hangsúlyozta: a program zökkenőmentességének biztosításában nagyon sokat segítenek a programban résztvevő mentorok, mind rájuk, mind a nemzetpolitikai államtitkárságra a továbbiakban is mindenben számíthatnak az ösztöndíjasok.

Borsodi Attila – Magyar Nemzet 

Kapcsolodó cikkek