Az RMDSZ az előre hozott választásokról szóló kormányrendelet alkotmányossági normakontrolljára vár - Külhoni Magyarok
Hírek

Az RMDSZ az előre hozott választásokról szóló kormányrendelet alkotmányossági normakontrolljára vár

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vesz részt egy új kormány beiktatásáról szóló bizalmi szavazáson a bukaresti parlamentben, mert azt várja, hogy az alkotmánybíróság elbírálja az előre hozott választásokról szóló sürgősségi kormányrendelet ellen beterjesztett óvást is – jelentette be hétfőn Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke azt követően jelentette ezt be, hogy az alkotmánybíróság megállapította: Klaus Johannis államfő konfliktusba került a parlamenttel, amikor a leváltott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnöknek adott kormányalakítási megbízást, és mást kell jelölnie a kormányfői posztra.

Kelemen Hunor szerint a magyar szövetség továbbra is támogatja az előre hozott a parlamenti választásokat, de ehhez az alkotmányosság és törvényesség tiszteletben tartásával kell eljutni. Ezért az RMDSZ szerint fontos megvárni az alkotmánybíróság döntését a témával kapcsolatos másik óvás ügyében.

A magyar szövetség törvényhozói nem mennek be az ülésterembe, hogy megszavazzák egy új kormány beiktatását vagy elutasítását, amíg az alkotmánybíróság nem foglal állást az előre hozott választások ügyében kiadott sürgősségi kormányrendeletről – szögezte le Kelemen Hunor. Hozzátette: nincs miért sietni, az ügyvivő kormánynak minden eszköze megvan arra, hogy az országot vezesse.

A parlamenti választási törvényt módosító, február elején kiadott sürgősségi kormányrendelet ellen – az RMDSZ és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) sürgetésére – az ombudsman emelt alkotmányossági óvást pénteken.

MTI

Kapcsolodó cikkek