Az RMDSZ információi szerint is határidő-hosszabbítás jöhet a nemzeti régiók ügyében - Külhoni Magyarok
Hírek

Az RMDSZ információi szerint is határidő-hosszabbítás jöhet a nemzeti régiók ügyében

Közleményben üdvözölte az RMDSZ, hogy több mint egymillió aláírást sikerült összegyűjteni a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés támogatására, és azt ígérte, hogy kapcsolatai mozgósításával továbbra is a kezdeményezés sikerén fog dolgozni. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) álláspontja szerint az aláírásgyűjtés új magyar egységet hozott létre.

Pénteki közleményében az RMDSZ emlékeztetett arra, hogy áprilisban közel 150 ezer – papíron összegyűjtött – aláírást adott át a kezdeményezőknek. „Székelyföld, Partium és valamennyi, európai kisebbségek által lakott régió nagyobb figyelmet, gazdasági támogatást érdemel az uniós forrásokból. Ezeket a régiókat értékteremtő közösségek lakják, sajátos nyelvvel és kultúrával, gazdasági és társadalmi felzárkóztatásuk közös cél.

Ezért az RMDSZ európai kapcsolatai mozgósításával a kezdeményezés sikerén fog dolgozni” – idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a szövetség közleménye. Az RMDSZ az MTI szerint közölte: európai parlamenti képviselője, Vincze Loránt az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői minőségében már márciusban kérte az Európai Bizottság illetékeseit, hogy hosszabbítsák meg a folyamatban levő polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének időtartamát.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetségre lépésével megalakult Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) csütörtöki közleményében úgy értékelte, az aláírásgyűjtés új magyar egységet teremtett. A szövetség társelnökei, Csomortányi István és Mezei János által jegyzett közlemény szerint az egymillió aláírás összegyűjtésével az autonómiaküzdelem fontos csatáját sikerült megnyerni.

Krónika

Kapcsolodó cikkek