„Bátorságpróba is” – Gulyás Gergely szavazásra, az RMDSZ támogatására buzdította az erdélyi magyarokat - Külhoni Magyarok
Hírek

„Bátorságpróba is” – Gulyás Gergely szavazásra, az RMDSZ támogatására buzdította az erdélyi magyarokat

A vasárnapi romániai parlamenti választáson való részvételre és az RMDSZ listájának támogatására kérte az erdélyi magyarságot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken.

Gulyás Gergely a Fidesz közösségi oldalán közzétett videóüzenetében kiemelte: a december 6-i választásokat sokkal nehezebb körülmények között rendezik, mint a rendszerváltás óta bármikor, a koronavírus-járvány valamennyi európai ország életét alapvetően változtatta meg. Ilyenkor a választásokon való részvétel bátorságpróba is – mutatott rá a miniszter.

Gulyás Gergely arra kér mindenkit, aki Erdélyben él magyarként, hogy menjen el és szavazzon az RMDSZ listájára.

Ezzel is „ismerjék el azt a teljesítményt, amelyet az RMDSZ az elmúlt négy évben és a rendszerváltás óta az itt élő magyarságért tett”. Értékeljék azt is, hogy magyar összefogás jött létre, valamennyi magyar politikai szervezet az RMDSZ listáján képviselettel rendelkezik – mondta.

Hozzátette: nagyon nagy mértékben fogja meghatározni a határon túli erdélyi magyarság következő négy évét a Székelyföldtől a Partiumig, hogy milyen erős a bukaresti érdekképviselet, hogy ott az RMDSZ frakciója milyen mértékben van jelen.

Ezt megelőzően Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a romániai parlamenti választáson való részvételre és az RMDSZ támogatására kérte a nem Románia területén élő erdélyi magyarokat is.

Semjén Zsolt azt kérte, hogy a Magyarországon, illetve a világ egyéb pontjain élő erdélyi magyarok, érvényes román okmányaikkal – személyigazolvány, útlevél – „menjenek el választani és adják le szavazatukat az RMDSZ-re, hogy Romániában, Erdélyben a magyarság meghatározó erő maradhasson, és a magyar értékek és érdekek védelmezője lehessen”.

Kiemelte: nemcsak Románián belül fognak voksolni, hanem sok százezer, akár milliós nagyságrendben a diaszpórából is. Ha a diaszpórából nem érkeznek szavazatok, akkor nehéz helyzetbe kerülhet a magyar képviselet Bukarestben – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes.

MTI

Kapcsolodó cikkek