Beiskolázási kampányt indított az RMDSZ - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Beiskolázási kampányt indított az RMDSZ

A romániai magyar nyelvű oktatás választását népszerűsítő beiskolázási kampányt indított csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A Minden magyar gyermek számít című kampányról Magyari Tivadar, a szövetség oktatásért felelős ügyvezető alelnöke és Szabó Ödön oktatási szakpolitikus, a román képviselőház oktatási bizottságának alelnöke beszélt csütörtökön egy kolozsvári sajtótájékoztatón.

Magyari Tivadar elmondta: a kampány azokat a családokat próbálja megszólítani, amelyekben 6-7 éves iskolakezdő gyermek van. Megjegyezte: tapasztalatuk szerint a családok 14-16 százalékát kell meggyőzni arról, hogy érdemes magyar iskolába íratniuk a gyermeküket.

Az érvek között említette, hogy anyanyelven könnyebb tanulni, hogy csak így teljesedik ki a nyelvtudás a hagyományokhoz, a kultúrához való kötődéssel, és azt is megjegyezte, hogy magyarul tanulni ma már nem hátrány Romániában. Az Iskola Alapítvány magyar állami támogatással 2500 kisiskolásnak biztosít ingyenes étkezést és iskola utáni pedagógusi felügyeletet. Hozzátette: ez a szám nem magas ahhoz viszonyítva, hogy 51 ezer elemi iskolás tanul magyarul Romániában, de mégis nagyon fontos, mert egyes helyeken ez teszi vonzóvá a magyar iskolát.

Szabó Ödön hozzátette: a magyar vagy részben magyar családokban nevelkedő gyermekek mintegy 8-10 százaléka tanul román tannyelvű iskolákban. Számukra vagy nehezebben érhető el a magyar nyelvű iskola, vagy vegyes identitású családból származnak, és a szülők nem a magyar iskolát választották. A politikus szerint az EU, illetve a román kormány által biztosított forrásokból, valamint a magyarországi segítségből olyan iskolafejlesztések történtek az elmúlt években, amelyek után kijelenthető, hogy a magyar tannyelvű iskolákban az országos átlagnál jobbak a körülmények.

Azt is hozzátette: minőségi javulás is indult a magyar oktatásban, és a szülőknek azt a félelmét is próbálják eloszlatni, hogy magyar iskolában nem lehet jól megtanulni a román nyelvet.

Megemlítette: kilencmillió eurós EU-forrásból indították el tavaly azt a programot, amely a kisebbségi iskolákban román nyelvet tanító pedagógusok felkészítését szolgálja. Az oktatáspolitikus szerint a magyar nyelvű oktatási paletta ma már ugyanolyan széles Romániában, mint a román nyelvű.

Magyari Tivadar elmondta: a kampány a közösségi médiában indul, de emellett Kelemen Hunor RMDSZ-elnök levélben kereste meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét (RMPSZ) és a történelmi magyar egyházak vezetőit. Azt szeretnénk, ha ebben – az iskolaválasztás szempontjából fontos – időszakban „a csapból is a magyariskola-választás üzenete folyna” – fogalmazott.

Az alelnök az MTI kérdésére közölte: jelenleg 926 oktatási intézményben mintegy 1200 településen zajlik Romániában magyar tannyelvű oktatás. A tanintézetek mintegy 60 százaléka önálló magyar intézmény, a többi vegyes tannyelvű. Az apadó diáklétszám miatt az elmúlt nyolc évben 20-22 helyszínen szűnt meg a magyar nyelvű oktatás.

Azt is megemlítette, hogy a romániai oktatási rendszerben jelenleg mintegy 120 ezer diák tanul magyar nyelven. Az utóbbi években tízezer alá süllyedt, de 9500 körül stabilizálódott az elemi iskolát magyarul kezdő gyermekek száma. Részben a beiskolázási kampányoknak is tulajdonította, hogy a magyar iskolákban kisebb mértékben fogyott a gyermeklétszám, mint ahogy azt évekkel ezelőtt a kutatók előrejelezték. Hozzátette: a vegyes házasságban születő gyermekeket ma nagyobb arányban íratják magyar iskolába a szüleik, mint korábban tették.

MTI

Kapcsolodó cikkek