Bukovszky: Nem feledkezhet meg a kisebbségekről a helyreállítási terv - Külhoni Magyarok
Hírek

Bukovszky: Nem feledkezhet meg a kisebbségekről a helyreállítási terv

Nem feledkezhet meg a Szlovákiában élő kisebbségekről a helyreállítási terv. Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, megérti, hogy a terv elsődleges célja Szlovákia megújítása, de leszögezte: a kisebbségek nyelvi jogai nem elhanyagolhatók, különösen, ami ha a közigazgatás digitalizálásáról van szó – tájékoztatta szerdán a TASR hírügynökséget Kovács Zoltán, a kormánybiztosi iroda titkárságvezetője.

Üdvözlöm, hogy a kisebbségi oktatás reformjával is részletesen és magas színvonalon foglalkozik a helyreállítási terv, de a digitalizálás során megfeledkeztek a kisebbségről” – mondta Bukovszky.

Észrevételeit közölte Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszterrel és Veronika Remišová (Za ľudí) beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszterrel.

Hozzátette: bízik abban, hogy figyelembe veszik a kifogásait.

A kisebbségi nyelvi jogok hatékony érvényesítése céljából Bukovszky felvette a kapcsolatot a beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) illetékeseivel.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint az elmúlt években sikerült – főleg az önkormányzatoknál – elérni, hogy a hivatalos nyomtatványok részben kétnyelvűek legyenek, és történtek ez ügyben előrelépések az államigazgatás terén is.

Bukovszky kijelentette, nem lehet megengedni, hogy a digitális platformra való áttéréssel a nemzeti kisebbségek elveszítsék azt az alkotmányos jogukat, hogy anyanyelvükön kommunikálhassanak a hivatalos ügyek intézése során.

Ma7

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke