Cîţu nyújtja az ujját, az USR továbbra is elutasítja, az RMDSZ újramelegítené a koalíciót - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Cîţu nyújtja az ujját, az USR továbbra is elutasítja, az RMDSZ újramelegítené a koalíciót

A Nemzeti Liberális Párt felvállalja a tárgyalások elkezdését egy új kormány mielőbbi megalakításáról valamennyi parlamenti párttal, kivéve az AUR-t – közölte a Cioloş-kabinet beiktatásának szerdai parlamenti elutasítása után Florin Cîţu.

A PNL elnöki tisztségét betöltő ügyvivő miniszterelnök közösségi oldalán kommentálta a belpolitikai fejleményeket. Bejegyzése szerint a szerdai parlamenti szavazás eredménye azt mutatja, hogy a kormányát bizalmatlansági indítvánnyal megbuktató pártok nem voltak képesek új kormány megalakítására, továbbá megoldásokat kínálni az országnak. Kifejtette, hogy a járványhelyzet súlyosbodásának körülményei között felelősségteljes magatartásra és kompromisszumkészségre van szükség a pártok részéről.

Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, és a megoldás a Nemzeti Liberális Párt köré megalakuló új kormány – mutatott rá az ügyvivő miniszterelnök. Florin Cîțu hozzátette: a PNL felvállalja a tárgyalások elkezdését a Románok Egyesüléséért Szövetségen (AUR) kívül valamennyi parlamenti párttal egy új kormány mielőbbi megalakításáról.

„A parlamenti erőviszonyokat figyelembe véve, éretten, felelősségteljesen, a hiúságunkat és büszkeségünket félretéve fogunk eljárni, keresve a válságból kivezető utat Románia számára” – fogalmazott bejegyzésében Cîţu.

Ezzel szemben Dacian Cioloş nem tartja járható útnak, hogy – a PNL javaslatának megfelelően – ismét Florin Cîţu legyen a miniszterelnök, hiszen a liberális miniszterelnöktől egyszer már megvonta bizalmát a parlament. A PNL elnökének arra vonatkozó felhívását, hogy a parlamenti pártok alkossanak többséget a PNL körül, a Mentsétek meg Romániát (USR) elnöke úgy kommentálta: „lássuk, van-e más megoldásuk is azon kívül, hogy a hetek óta mondottakat ismételgetik”. Dacian Cioloş szerint a törvényhozók az egyetlen kézenfekvő megoldást utasították el, amikor leszavazták az általa javasolt kormánylistát szerdán.

Úgy vélte, pontosan azok hosszabbították meg a politikai válságot, akik azzal vádolták őt, hogy akadályt gördít a megoldás elé. Az USR elnöke hozzátette, a labda ismét Klaus Iohannis államfő térfelén pattog. Közben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy véli, az USR-kabinet parlamenti elutasítását követően meg kell próbálni újraéleszteni a tavalyi év végén megalakult kormánykoalíciót, ha pedig ez „szubjektív okok miatt” nem lehetséges, más megoldást kell találni arra, hogy legyen kormánya az országnak. Az ügyvivő miniszterelnök-helyettes rámutatott, mindenkinek félre kell tennie a személyes sérelmeket és ambíciókat, és első körben ismét meg kell próbálni helyreállítani a PNL, az USR és az RMDSZ alkotta koalíciót.

„Ha ez nem lehetséges – különféle szubjektív okok miatt, mert objektív okok nem léteznek –, akkor találni kell egy másik megoldást egy más felállású, akár kisebbségi kormány megalakítására” – fogalmazott Kelemen. Az RMDSZ elnöke hozzátette, alakulata készen áll tárgyalni a PNL-lel és az USR-rel is, és várják az újabb kormányalakítási tárgyalásokat, amelyeket az államfőnek kell kezdeményeznie. A szövetségi elnök azt is elmondta, az RMDSZ nem támogatja Klaus Iohannis államfő tisztségből való felfüggesztését, helytelennek és kontraproduktívnak tartanának egy ilyen kezdeményezést.

Krónika

Kapcsolodó cikkek