Cseke Attila: kihívás a közigazgatási átszervezés kérdése - Külhoni Magyarok
Hírek

Cseke Attila: kihívás a közigazgatási átszervezés kérdése

Nekünk, magyaroknak a következő négy év legfontosabb parlamenti kihívása a közigazgatási átszervezés kérdése lesz – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es szenátor Nagyváradon. Az elmúlt években a Kárpát-medencében is megtapasztaltuk, hogy egy közigazgatási átszervezés nem feltétlenül kedvező a magyarság számára, mondta a szenátor.

Szlovákiai példával élve rámutatott: nyolc kerületet alakítottak ki, ezek közül Nyitra kerületben 27,6 százalékos, Nagyszombat kerületben pedig 21,8 százalékos a magyarok aránya, és úgy húzták meg ezeket a kerületeket, hogy egyetlenegyben sincs magyar többség. Cseke Attila hozzátette, a következő mandátum nagy kihívása lehet a közigazgatási átszervezés kérdése, hiszen a román pártok részéről egyre gyakrabban hallani erre utaló szándékot.

Romániában jelenleg az 1968/2-es számú törvény van érvényben, annak idején ezzel vezették be a jelenlegi megyerendszert, ismertette a politikus. Ebből 2018-ban töröltek három cikkelyt, és ami a magyar közösség számára a legfontosabb: bekerült egy új, a tizedik cikkely is, amit a 2018/290-es számú törvényben rögzítettek.

Ennek lényege, hogy tilos Romániában olyan közigazgatási átszervezést véghez vinni, amellyel egy nemzeti kisebbség aránya megváltozna az illető megyében, településen. Ez egyébként megfelel a kisebbségvédelmi keretegyezmény 16. cikkelyébe foglaltaknak, amelyet Románia 1995-ben emelt be saját jogrendjébe, tájékoztatott a politikus.

Cseke Attila elmondta, Klaus Iohannis államfő az alkotmánybíróságon támadta meg az említett cikkelyt, de a kifogását végül elutasították, 2019-ben pedig még a szociáldemokrata kormány törölni akarta az etnikai szempontot a megyék szervezési kritériumai közül, ám ezt is sikerült megakadályozni. Cseke Attila szerint csak erős parlamenti jelenléttel védhetők meg ezek az eredmények.

A szenátor azt is elmondta: a székely megyék vagy egyes partiumi önkormányzatok magyar többségét is meg lehetne változtatni közigazgatási átszervezéssel, ezért is fontos, hogy az erdélyi magyarság megkerülhetetlen tényezője legyen a román törvényhozásnak a december 6-i választások után.

Maszol

Kapcsolodó cikkek