Csodasarok ünnepélyes átadója Komáromban - Külhoni Magyarok
Hírek

Csodasarok ünnepélyes átadója Komáromban

Ma délelőtt a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Szlovákiai Magyar Pedagógiai Szövetség (SZMPSZ) szervezésében rendezték meg a Csodasarok átadását az egykori Danubius diákotthon nagy előadótermében Komáromban.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett „Miénk a város“ elnevezésű versenyen sikeresen szerepelt 16 felvidéki oktatási intézmény 26 óvodása és diákja kapott meghívást az ünnepélyes átadóra.

Munkájuk eredményeként az általuk látogatott intézmény százezer forint értékű Csodasarokkal gazdagodik, mely értékes könyveket és készségfejlesztő játékokat is tartalmaz.

Az átadón jelen volt a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság felvidéki főosztályának munkatársa, Csányi Norbert, a BGA Felvidék ügyvezető igazgatója, Czibula Ádám, az SZMPSZ elnöke, Fekete Irén és helyettese, Vörös Mária.

Fekete Irén köszöntőjében elmondta, a Nemzetpolitikai Államtitkárság rendszeresen tematikus évet szervez a külhoni magyarság számára. Mellette sikeresen folytatódnak az előző évek programjai, köztük a „Miénk a város“ elnevezésű vetélkedő. A négy héten keresztül zajló versenyben résztvevő legsikeresebb gyerekek kaptak meghívást a mai rendezvényre. Kiemelte, a játék türelmet és kitartást igényelt, ami a figyelem és a pontosság mellett a legfontosabb a sikerhez vezető úton.

„Külön köszönöm a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, hogy hetedik alkalommal is meghirdette ezt az óvodásokat és kisiskolásokat mozgósító, korszerű, a gyermekek életkorát szem előtt tartó, az értelemre és érzelemre egyaránt ható versenyt“ – fogalmazott. Hangsúlyozta, a versenyfelhívás arra biztat, hogy együtt dolgozzon a család, a pedagógus. „Gondolkodjanak, ötleteljenek, nevessenek, izguljanak együtt, hiszen semmi sem kovácsolja jobban össze a családot, mint a közös célok, az együttlét öröme“ – húzta alá.

Czimbalmosné Molnár Éva köszöntötte a jelenlévőket a Nemzetpolitikai Államtitkárság felelős államtitkára, Potápi Árpád János nevében is. Felidézte, hogy a 2013-ban indult közösségi játékba a mai napig töretlen lelkesedéssel kapcsolódnak be az óvodások és a kisiskolások Kárpát-medence-szerte.

A játék meghirdetésének célja, hogy megtalálják és segítség azokat a gyerekeket, akiknek hatására a közösség erősödhet, összetartozóbbá válhat.

„Ezzel a játékkal szeretnénk ösztönözni az óvodásokat, kisiskolásokat, hogy a saját kreativitásukkal, tehetségükkel, kitartásukkal tegyenek a közösségükért, az iskoláért, óvodáért. Így már kicsi korukban megtanulják, hogy mi az az összetartozás“ – húzta alá.

Mint mondta, több ezren vettek részt ebben a játékban a Kárpát-medencében, a Felvidékről összesen 676 résztvevő volt. A kihirdetett 186 nyertes iskolából, óvodából 16 felvidéki intézmény lett eredményes.

„Arra vagyunk hivatva, hogy a reánk bízottakért helyt álljunk: szülők gyermekeikért, pedagógusok a tanulókért. Feladatunk, hogy megmutassuk a fiataloknak, mennyire értékes közösség részei. Megmutassuk, mennyi dicsőséges feltámadást hordoz történelmük, hány kimagasló személyiséget adott a Felvidék“ – hangsúlyozta. Czimbalmosné Molnár Éva kiemelte, fontos, hogy a gyerekekben e példák révén is a magyarságról alkotott objektív és pozitív kép rögzüljön.

„Ebből erőt tudunk meríteni ahhoz, hogy bízni tudjunk a jövőben. Fontos a közösség formálása, a nemzet jövőjének alakítása“ – jegyezte meg.

Czimbalmosné Molnár Éva felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett tematikus év az idén az erős, magyar közösség éve lesz a Magyar összetartozás éve program keretén belül.

„Minden olyan civil szervezettel, kulturális, oktatási, egyházi intézménnyel szívesen dolgozunk együtt, akik az erős magyar közösségek építésében részt vállalnak“ – emelte ki.

A közelgő vagy éppen zajló iskolai beiratkozásokkal kapcsolatban hangsúlyozta,mennyire fontos a magyar oktatási nyelvű iskola választása. „Ha a jövő évtizedekben is olyan kitartóak lesznek itt, a Felvidéken, mint az elmúlt száz évben, amely idő alatt megőrizték nyelvüket, kultúrájukat, magyarságukat, akkor a 21. század is sikeres század lehet a számunkra“ – fogalmazott.

A főosztályvezető asszony köszöntőjét követően sor került az ünnepélyes díjátadóra, amelyre egészen távoli településekről is érkeztek gyermekek szüleik és tanáraik kíséretében.

A Csodasarok jutalomcsomagot a következő intézmények óvodásai, kisiskolásai vehették át: a Zsigárdi Alapiskola, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola, a Vágfarkasdi Alapiskola és Óvoda, az Alsószeli Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola, a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola, a Tanyi Bóbita Óvoda, a tanyi kisiskola, a vajáni Református Egyházi Alapiskola, a kisudvarnoki Magyar Tannyelvű Alapiskola, a Nánai Alapiskola, a diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda, a Hidaskürti Alapiskola, a Kisgéresi Alapiskola, a csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda, valamint a Sajógömöri Alapiskola.

Az ünnepélyes átadón fellépett a komáromi Jókai Mór Alapiskola Kamarakórusa Pfeiferlik Annamária vezényletével, valamint a tanyi alapiskola tanulóinak ritmushangszerekkel kísért előadása is színesítette a rendezvényt.

Felvidék.ma

 

 

 

Kapcsolodó cikkek