Csoma Botond: a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőkként kellene meghatározni az alkotmányban - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Csoma Botond: a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőkként kellene meghatározni az alkotmányban

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint az alkotmányt úgy kellene módosítani, hogy Románia államformája parlamenti köztársaság legyen, és az alaptörvényben államalkotó tényezőkként kellene meghatározni a nemzeti kisebbségeket.

Erről Csoma Botond az alkotmány elfogadásának harmincadik évfordulójának alkalmából tartott ünnepi ülésen beszélt a parlamentben. A jogász-politikus emlékeztetett arra, hogy az 1991-es alkotmány szerint Románia félelnöki köztársaság, amelyben a miniszterelnök nem az államfő alárendeltje, ám a kormányfőt az államfő nevezi ki, és a végrehajtó hatalom két képviselője között számos konfliktus volt az elmúlt 15 évben. A politikus szerint az államforma módosítása mellett a parlament átalakítására is szükség lenne.

Az RMDSZ megtartaná a kétkamarás parlamentet, de eltérő hatáskörökkel ruházná fel a képviselőházat és a szenátust – fejtette ki felszólalásában.

Csoma Botond felhívta a figyelmet arra, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács és más intézmények bizonyos dokumentumai a nemzetbiztonságot fenyegető kockázati tényezőknek tekintik a nemzeti kisebbségeket – közölte az Agerpres.

„Azt hiszem, harminc év után eljött az ideje annak, hogy az állam megbízzon az ország területén élő nemzeti kisebbségekben” – jelentette ki a képviselő, aki szerint az alkotmányban államalkotó tényezőkként kellene meghatározni a kisebbségeket.

Krónika

Kapcsolodó cikkek