Egy tárgyalási fordulót már letudott az EMSZ és az RMDSZ, jövő héten folytatják - Külhoni Magyarok
Hírek

Egy tárgyalási fordulót már letudott az EMSZ és az RMDSZ, jövő héten folytatják

A decemberben esedékes parlamenti választásra szóló esetleges együttműködésről folytattak megbeszélést csütörtökön Kolozsváron az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői. Megegyezés még nem született, szerdán következik a második tárgyalási forduló.

A csütörtöki találkozó előzménye, hogy az EMSZ társelnökei, Csomortányi István és Mezei János a múlt héten együttműködést ajánlott az RMDSZ-nek a közelgő parlamenti választásokra. Négy évvel korábban a Magyar Polgári Párt (MPP) két politikusa, Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József jutott képviselői mandátumhoz az RMDSZ jelöltlistáján a két politikai alakulat közti megállapodás alapján. Lapunk értesülései szerint az EMSZ ismét két befutó helyre tartana igényt a tulipános listán.

RMDSZ: jó hangulatú volt az első találkozó

Nem született megállapodás az RMDSZ és az EMSZ képviselői közötti csütörtöki találkozón, de a jó hangulatú beszélgetést jövő héten egy újabb követi majd – tájékoztatta a Krónikát Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője.

Elmondta, a kolozsvári találkozón az RMDSZ részéről Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, Cseke Attila szenátusi frakcióvezető, Székely István ügyvezető alelnök, Tamás Sándor háromszéki, illetve Barti Tihamér gyergyószéki RMDSZ-elnök volt jelen. Kelemen Hunor szövetségi elnök nem vett részt a megbeszélésen. „Egyelőre annyit tudok mondani, hogy egy jó hangulatban lezajlott megbeszélés volt, és valószínű, hogy egy másik is fogja majd követni jövő héten” – fogalmazott a Krónika kérdésére Hegedüs Csilla. Az RMDSZ szóvivője hozzátette, egyelőre csupán ennyit árulhat el az RMDSZ kolozsvári Szövetségi Elnöki Hivatalában rendezett csütörtöki találkozóról.

Toró T. Tibor: tágabb együttműködés kell

A csütörtöki megbeszélésen az Erdélyi Magyar Szövetség részéről jelen volt Mezei János társelnök, a Magyar Polgári Párt elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottságának tagja, az EMNP ügyvezető elnöke, Sorbán Attila Örs, a Magyar Polgári Párt ügyvezető elnöke és Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Önkormányzati Tanácsának elnöke.

Toró T. Tibor a Krónika kérdésére elmondta, az általuk kezdeményezett egyeztetésen egyértelművé tették, fontosnak tartanák az együttműködést a parlamenti megmérettetés előtt, de ezt egy tágabb együttműködés keretében képzelik el. Az EMNP ügyvezető elnöke közölte, e téren az önkormányzatokban való közös munka az együttműködés egyik formája. „Fontosnak tartjuk, hogy az EMSZ és az RMDSZ tisztségviselői – a teljes erdélyi magyar közösség érdekében – együtt tudjanak működni az önkormányzati munka során, valamint az erdélyi magyar érdekérvényesítés egyéb területein is. Békeidőben az együttműködésre kell koncentrálni” – fogalmazott lapunknak Toró.

A politikus kérdésünkre hozzátette, odáig nem jutottak el, hogy befutó helyeket igényeljenek, ezek számáról, rögzítéséről beszéljenek, most még elveket igyekeztek leszögezni.

Toró közölte, úgy érzékelte, hogy van fogadókészség az RMDSZ-nél az együttműködésre, a jövő heti megbeszélésig papírra vetik a konkrét elképzeléseket, és megpróbálnak közös nevezőt kialakítani. Az EMNP ügyvezető elnöke egyébként 2000–2008 között két ciklusban parlamenti képviselő volt az RMDSZ színeiben Bukarestben, és lapunk értesülései szerint a néppárt most is őt látná szívesen a befutó helyek egyikén, amennyiben az RMDSZ átenged pozíciókat az EMSZ-nek.

Értesüléseink szerint ugyanakkor az MPP Mezei Jánost látná szívesen a képviselőlista befutó helyén, e téren azonban némi kockázatot jelent a polgári párt hétvégén esedékes választmányi ülése, mivel az alakulaton belül egyre több bírálat éri a pártelnököt.

Úgy tudjuk, Mezei szerepeltetését Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nem támogatja.

Mezei János: RMDSZ–EMSZ-megállapodás általánosságokban

Általános megállapodásról beszéltek az Erdélyi Magyar Szövetség és az RMDSZ képviselői a csütörtöki kolozsvári találkozón – mondta el lapunknak Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke, a Magyar Polgári Párt elnöke. „Az általános megállapodás sarokköveit fektettük le, mind a két alakulat kifejtette álláspontját. Hétfőig ezeket a javaslatokat mind a két fél összerakja, írásba foglalja. Ezek mentén újabb egyeztetésre kerül sor, majd szerdán személyes találkozón véglegesítjük” – ismertette a forgatókönyvet Mezei János.

Kifejtette, a csütörtöki megbeszélésen az EMSZ egyik legfontosabb témája volt, miként tudják segíteni az önkormányzatokban a megválasztott polgármestereiket, hogyan tudnak együttműködni, hogy a településeket ne érje hátrányos megkülönböztetés az RMDSZ-szel szemben.

„A legfontosabb, hogy a közösségünknek miként tudunk hasznára lenni” – szögezte le a politikus. Kérdésünkre kifejtette, a parlamenti választások kapcsán elvi együttműködésről beszéltek, ám egyelőre konkrétumok nem kerültek szóba. Mezei János emlékeztetett, most is fenntartották korábbi álláspontjukat, hogy az önkormányzatiságban a verseny, a parlamenti választásokon, a magyar közösség ügyeinek képviseletében az együttműködés hívei. A politikus úgy értékelte, az RMDSZ részéről pozitív volt a hozzáállás, ők pedig folyamatosan nyitottak a tárgyalásokra.

Egyébként Kelemen Hunor szövetségi elnök egy nappal korábban Bukarestben úgy nyilatkozott, az RMDSZ a 2016-os parlamenti választáson is megteremtette a magyar összefogást, ez most sem rajta fog múlni. A politikus azt mondta: fontos, hogy legyen párbeszéd, magyar összefogás, ezért kész meghallgatni az MPP és az EMNP javaslatait, a jelöltállítással kapcsolatos végső döntést pedig az önkormányzati választásokon elért eredmények figyelembe vételével legkésőbb október 20-ig kell meghozniuk.

Krónika

Kapcsolodó cikkek