Egyeztettek a külügyminiszterek, továbbra is átutazhatnak Magyarországon a román állampolgárok - Külhoni Magyarok
Hírek

Egyeztettek a külügyminiszterek, továbbra is átutazhatnak Magyarországon a román állampolgárok

Telefonon tárgyalt magyar hivatali kollégájával, Szijjártó Péterrel Bogdan Aurescu román külügyminiszter szombaton. A bukaresti külügyi tárca tájékoztatása szerint Szijjártó arról biztosította Aurescut, hogy román állampolgárok az eddigi feltételek mellett továbbra is átutazhatnak Magyarország területén.

A telefonos egyeztetés során Szijjártó Péter miniszter megerősítette, hogy a román állampolgárok továbbra is átutazhatnak Magyarországon, és a határon túl dolgozó román állampolgárok helyzetében sem áll be változás. Magyarországon a már korábban kijelölt útvonalakon és határátkelőkön, az eddigi feltételek mellett lehet átutazni.

A bejelentett új rendelkezések csak azokra az esetekre vonatkoznak, ha Magyarország az utazás célállomása – hívta fel a figyelmet a román külügyminisztérium.

Az átutazás engedélyezésének feltétele, hogy az illető személy legtöbb 24 órát töltsön Magyarország területén, ne legyenek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei, dokumentummal igazolja a célországot és az utazás célját, valamint bizonyos legyen, hogy a magyar állam területét elhagyva az utazás során érintendő további országok beengedik a területükre. Az átutazás csak a magyar rendőrség weboldalán közzétett útvonalakon történhet. Ezen a megálló- és pihenőhelyeket is megszabják. (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=rom%C3%A1n+hat%C3%A1rszakasz).

A budapesti kormány döntése értelmében szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken ismertette: kivételt a részletszabályok szerint – a korábbiakkal megegyezően – a katonai konvojok, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazások jelentenek.

Lehetőség lesz továbbá a korlátozott sávban történő határátlépésre, illetve a humanitárius folyosón való átutazás a jövőben is biztosított lesz a korábbi szabályoknak megfelelően. A sporteseményekre külön szigorú szabályok vonatkoznak majd, és emellett diplomáciai és hivatalos utakra lesz mód. Az egyedi méltánylást igénylő esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat mentességet.

Krónika

Kapcsolodó cikkek