Egység? Piszkosul nehéz lesz – együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a felvidéki magyar pártvezetők - Külhoni Magyarok
Hírek

Egység? Piszkosul nehéz lesz – együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a felvidéki magyar pártvezetők

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MKP, a Híd és az Összefogás elnöke augusztus 20-án, Komáromban. Forró szerint az egység megteremtésében az MKP-nak lesz a legnagyobb felelőssége, Sólymos úgy látja, az egység nem jelentheti a sokszínűség elvesztését, Mózes pedig azt mondja, mindez piszkosul nehéz lesz. Tudósítás.

Akár hosszú évtizedekre is meghatározhatja a felvidéki magyar politika és közélet alakulását az az együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet Forró Krisztián, az MKP elnöke, Sólymos László, a Híd elnöke és Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom vezetője írt alá augusztus 20-án, Komáromban a Tiszti pavilon dísztermében.

Forró: Erős közösség kívánunk lenni

Szimbolikus, hogy a három párt együttműködési szándéknyilatkozatának aláírására Szent István napján került sor. Hiszen ő volt az első magyar király és a keresztény magyar állam megteremtője, neki köszönhetően büszkén tekinthetünk vissza az elmúlt ezer évre – fogalmazott a nyilatkozat aláírását követő sajtótájékoztatón Forró Krisztián.

Az MKP elnöke szerint a februári parlamenti választások után, mikor „közösségünk parlamenti képviselet nélkül maradt, válaszúthoz érkeztünk: világossá vált, hogy a belső ellentéten túl kell tennünk magunkat és egységbe kell rendezni sorainkat.”

Mint mondta, az egység megteremtésében a legnagyobb felelőssége az MKP-nak van.

„Éppen ezért megválasztásom után mielőbb tárgyalóasztalhoz hívtam a Híd és az Összefogás küldöttségét. A három párt felelősségteljes hozzáállást tanúsított, amikor megszületett az első találkozón a döntés: a három párt egy közös pártban képzeli el a felvidéki magyarok érdekképviseletét – mondta, hozzátéve: a mai nyilatkozat aláírása az egység megteremtésének egy következő fontos lépése.

Az MKP elnöke szerint ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az egység megteremtése önmagában nem cél. Az cél ugyanis az, hogy a felvidéki magyarok megmaradjanak és gyarapodjanak.

Az egységhez vezető úton sok kompromisszumra lesz szükség, enélkül ugyanis „nincs egység és nincs összetartozás” – jelentette ki Forró Krisztián.

Közösségünk valamennyi tagja felelős azért, hogy az egység létrejöjjön. Az erős közösségben nincs helye a széthúzásnak. Minden felvidéki magyarnak a kötelessége eldönteni, hogy egy erős közösségnek kíván-e tagja lenni, amely érvényesíteni tudja jogait, vagy egy olyan közösségé, amelyet belső feszültségek gyengítenek” – hangsúlyozta Forró.

Sólymos: a sokszínűség kell, hogy az erőnket adja

Sólymos László szerint a felvidéki magyar politika nehéz út előtt áll, de nincs más választása mint, az egység megvalósítása.

A Híd elnöke szerint most érkezett el az utolsó esély arra, hogy ez az egység létrejöjjön. Azért az utolsó, mert – mint fogalmazott – az embereknek már elegük van a „képmutató próbálkozásokból”.

Mindenki, aki most itt áll, megértette, hogy akkor tudunk tenni az emberekért, ha létrehozzuk ezt az egységet. De ez nem jelentheti az értékeink megtagadását. Éppen ellenkezőleg: ez a sokszínűség kell, hogy az erőnket adja” – jelentette ki, kiemelve: Nem lesz könnyű, de az év végéig meg kell mindenben egyeznünk.

Mózes: Piszkosul nehéz feladat lesz

Mózes Szabolcs szerint az együttműködési szándéknyilatkozat látszólag egy „nulladik” lépés, de a dokumentum aláírásával „nagyon komoly vállalást” tettek.

Az Összefogás elnöke szerint az olyan kérdéseknek, hogy az egységes magyar párt mikor jön létre, mi lesz a neve, kik lesznek a vezetői, milyen struktúrákkal fog rendelkezni, még nem jött el az ideje, de a következő hónapokra a válaszok megszülethetnek, hiszen minden egyes félnek vannak erre vonatkozó elképzelései.

Az egység megvalósítása Mózes szerint

piszkosul nehéz feladat lesz, hiszen a felvidéki magyar társadalom rendkívül megosztott, komoly személyes és csoportellentéteket kell áthidalni.”

„A mi részünkről azonban elmondhatjuk: nem fogjuk hagyni, hogy sikertelenül végződjön ez a folyamat” – jelentette ki Mózes.

Az Összefogás elnöke szerint

az egységes magyar pártnak többek között olyan kérdésekre kell majd választ találnia, mint a felvidéki magyarokat sújtó asszimiláció, a kivándorlás, a gazdasági felzárkózás lehetősége és a munkanélküliség csökkentése.

Akkor leszünk sikeresek, ha ezekre az évtizedek óta kínzó kérdésekre, dilemmákra is megoldásokat tudunk felmutatni” – hangsúlyozta.

A három párt az alábbi szándéknyilatkozatot írta alá: Egyesült erővel – Komáromi nyilatkozat

Mi, a Magyar Közösség Pártja, a Híd párt és az Összefogás elnökei, ma azért találkoztunk Komáromban, hogy kifejezzük közös és őszinte elkötelezettségünket a szlovákiai magyarok, valamint az ország déli és keleti régióiban élő emberek érdekeinek egységes és felelősségteljes politikai képviselete mellett.

Hangsúlyozva azt, hogy az itteni magyarságra a Szlovák Köztársaság államalkotó közösségeként, egyben a magyar nemzet részeként tekintünk;

Fontosnak tartva, hogy egy modern és demokratikus Szlovákia minden polgára számára biztosítsa az őt megillető jogokat;

Hangsúlyozva, hogy számunkra az európai uniós tagság jelenti a biztonságos és sikeres jövő garanciáját;

Iránymutatónak tartva Szent István örökségét, aki olyan értékeken alapuló országot hozott létre, amely lehetőséget biztosított a magyarság megmaradására és fejlődésére, egyben nyitott volt országa minden népe és Európa felé is, ugyanakkor törvényeivel biztonságot és stabilitást hozott;

Hangsúlyozva azt, hogy célunk a sajátos nyelvi, kulturális, nemzeti identitásunk megőrzése, a közösségünket sújtó asszimilációs folyamat visszafordítása, valamint szülőföldünk gazdasági, szociális felzárkóztatása, ennek eszköze pedig az európai legjobb példák szerinti egyéni jogok és önkormányzati modellek biztosítása;

Tudatosítva, hogy jövőnk, jogaink további bővítése és az általunk lakott régiók további fejlődése csak erős magyar érdekképviselettel és társadalmi összefogás által biztosítható;

Kijelentjük, hogy egy, de sokszínű politikai nézeteket magában foglaló pártként veszünk részt a soron következő választásokon.

Valljuk, hogy az egységes politikai képviselet csupán eszköz. A cél a felvidéki magyarok fejlődése és gyarapodása.

Kapcsolodó cikkek