Elfogadta a képviselőház a helyhatósági választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló törvénytervezetet - Külhoni Magyarok
Hírek

Elfogadta a képviselőház a helyhatósági választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló törvénytervezetet

Döntő kamaraként szavazta meg szerdán a képviselőház az önkormányzati választások szeptember 27-i megszervezéséről szóló RMDSZ-es törvényjavaslatot. A tervezetet 253 támogató és 2 ellenszavazattal, 36 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház. A kormány hasonló témájú törvénytervezetét elutasították a képviselők.

Gabriel Andronache, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője felszólalásában azt mondta, a parlament „büszkeségből” utasította el a kabinet törvényjavaslatát. Erre reagálva Florin Iordache szociáldemokrata párti (PSD) képviselő rámutatott: az RMDSZ tervezete teljesebb volt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy több előírást is átvettek a kormány tervezetéből. A szenátus keddi döntéséhez hasonlóan a képviselők is elutasították a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azon javaslatát, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a szavazókörök túlzsúfolódásának elkerülése érdekében legyen kétnapos az önkormányzati választás, azaz 26-án, szombaton is lehessen szavazni. Az elfogadott tervezet értelmében szeptember 27-én, vasárnap tartják az önkormányzati választásokat Romániában.

A jogszabályjavaslat – többek között – rendelkezik a választási bizottságok összetételéről, a szavazóbiztosok és a szavazókörzeti elnökök napidíjáról, és azt is előírja, hogy a választási bizottságok tagjai, a kisegítő műszaki személyzet, a küldöttek, a számítógép-kezelők és a választópolgárok is ingyenes védőfelszereléseket kaphatnak. Az egészségügyi védőeszközöket az egészségügyi minisztériumnak kell biztosítania, és a szaktárca felel a helyiségek fertőtlenítéséért is.

Újdonság, hogy nem csak azok a pártok állíthatnak urnabiztosokat, amelyek a parlament mindkét házában rendelkeznek képviselettel, és hogy a szavazólapokat a Hivatalos Közlöny nyomtatja ki.

A képviselőház döntő házként szavazott a tervezetről, de a törvény akkor lép hatályba, ha Klaus Iohannis államfő is kihirdeti. Ennek július 27-ig meg kell történnie, hogy rá két hónapra megtarthassák a választásokat.

FRISSÍTÉS: Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a magyar közmédiának elmondta: a politikai viták miatt fennállt a veszélye, hogy kifutnak az időből, és azért nem lehet majd szeptemberben választást rendezni, mert nem jut idő a jelöltállításra, választási kampányra és a voksolás technikai előkészítésre. Ezért amint politikai konszenzus kezdett körvonalazódni a kormány és ellenzék között a szeptember 27-i dátum körül, az RMDSZ beterjesztette a választást erre a napra kiíró törvénytervezetét. A frakcióvezető azonban attól tart, hogy a járvány ismét közbeszólhat, és a fertőzések gyorsan növekvő száma miatt szeptember 27-én sem lehet majd megtartani az egyszer már elhalasztott választásokat.

Maszol

Kapcsolodó cikkek