Elhalasztották a március 15-ét ünnepnappá nyilvánító törvénytervezet parlamenti vitáját - Külhoni Magyarok
Hírek

Elhalasztották a március 15-ét ünnepnappá nyilvánító törvénytervezet parlamenti vitáját

Elhalasztotta szerdán a képviselőház annak az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetnek a vitáját, amelynek értelmében a romániai magyar közösség ünnepnapjává nyilvánítanák március 15-ét. A javaslatot visszaküldték a szakbizottságba – számol be az Agerpres hírügynökség.

A tervezetet a frakcióvezetők közös megegyezése alapján vették le a napirendről – közölte Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke. Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) alsóházi frakcióvezetője telefonon jelentkezett be a plenáris ülésen, és kérte, hogy a javaslatot vitassa meg és utasítsa el a ház, mivel az „megalázó”, és a szakbizottsághoz való visszaküldése csak azt a célt szolgálja, hogy az RMDSZ megfelelő pillanatot találjon elfogadtatásához.

Marcel Ciolacu erre azt felelte, hogy a szakbizottsághoz való visszaküldés szabályszerűen és a frakcióvezetők beleegyezésével történt. A képviselőházi elnök álláspontját a PSD és a PNL törvényhozói is támogatták. A tervezet így két hétre visszakerült a parlamenti bizottság elé. Az RMDSZ által benyújtott javaslat lehetővé tenné, hogy a magyarlakta településeken március 15-én kulturális rendezvényeket tartsanak a helyi költségvetésből történő finanszírozással. A munkáltatóknak biztosítaniuk kellene, hogy a magyar alkalmazottak kérésre szabadnapot vehessenek ki, ha részt akarnak venni a március 15-i ünnepségeken. A kérdésben a képviselőház lesz a döntő fórum.

Krónika

Kapcsolodó cikkek