Március 9-ig lehet regisztrálni a magyar országgyűlési választásokra - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Március 9-ig lehet regisztrálni a magyar országgyűlési választásokra

Erőteljes kampánnyal kezdték az új esztendőt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz (EMNT) tartozó Demokrácia Központok, készítik elő az erdélyi magyar állampolgárokat a magyar országgyűlési választásokra, mutatott rá a szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.

Elmondta, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke április 3-ra írta ki az országgyűlési választásokat, regisztrálni 25 nappal a választásokat megelőzően, tehát március 9-ig lehet.

Arra biztatnak minden erdélyi magyar állampolgárt, hogy regisztráljon, ugyanakkor azt javasolják, aki már régebben megtette, ám nem emlékszik, hova kérte a levélszavazatos borítékot, a közreműködő szervezetekhez vagy a konzulátusra, regisztráljon újra. A regisztráció tíz évig érvényes, de bármikor újra meg lehet tenni.

Azok az erdélyiek, akiknek Magyarországon bejelentett lakcímük van, nem kell regisztráljanak, ám ha tudják, hogy április 3-án nem tartózkodnak ott, kérjék felvételüket a konzulátuson a külképviseleti névjegyzékbe, a választások napján ott szavazhatnak.

Az erdélyi magyar állampolgárok eddig három alkalommal élhettek a szavazati jogukkal, a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választásokon és a 2016-os népszavazáson, az EMNT akkor is segített a regisztrációban, a levélszavazatok begyűjtésében, szoros együttműködésben a csíkszeredai és a kolozsvári főkonzulátusokkal.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek