Töretlen a Sapientia EMTE népszerűsége, sok a jelentkező a BBTE-n - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

Töretlen a Sapientia EMTE népszerűsége, sok a jelentkező a BBTE-n

Tonk Márton rektor szerint az idei nyári felvételire jelentkezők száma azt mutatja, hogy töretlen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) népszerűsége. A Babes-Bolyai Tudományegyetemre (BBTE) is sok a jelentkező.

Az erdélyi magyar magánegyetem Csíkszeredai Karán lezárult, míg Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön a héten zárul a nyári felvételi időszak, ekkor zajlik a felvettek visszaigazolása. Az egyetem MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint több szakon is túljelentkezés volt, az idén először elindított sport és edzőképző szak pedig kétszer több érdeklődőt vonzott, mint a meghirdetett helyek száma.

„A nagy iratkozói szám jól mutatja, hogy egy létező és vélhetően régóta fennálló igényre nyújt megoldást a Székelyföldön elindított magyar nyelvű sportképzés” – összegzett a közlemény szerint Tonk Márton rektor. Hozzátette, hogy az önállósuló Sepsiszentgyörgyi Karon induló új szakra ősszel várhatóan már nem hirdetnek felvételt.

A sport és edzőszak mellett a gazdasági informatika, a kommunikáció és közkapcsolatok, a jog, a filmművészet, fotóművészet és média szakok, illetve az informatika, a fordító és tolmács és az erdőmérnöki szak volt népszerű.

A rektor kiemelte: az idei felvételire jelentkezők összlétszáma azt mutatja, hogy stabil a Sapientiát választók köre, mintegy 800 jelentkező íratkozott be a magyar kormány által fenntartott erdélyi magánegyetemre. Úgy tűnik, hogy az erdélyi fiatalok egyetem iránti bizalma továbbra is töretlen – vonta le a következtetést. „A Sapientia bizakodva néz az új tanév elé, remélve, hogy sikerül minél több erdélyi magyar fiatalt itthon tartani azáltal, hogy lakhelyükhöz közel részesülhetnek gyakorlati tudásra építő anyanyelvű oktatásban” – írták a közleményben. Eszerint a megmaradó helyeket az őszi felvételin hirdetik meg.

Nagy volt az érdeklődés a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) meghirdetett helyek iránt is, több mint 20 600 diák iratkozott be egy vagy több szakra a nyári felvételi időszakban – közölte a felsőoktatási intézmény. Alapképzésen 15 948 felvételi iratcsomót iktattak – ebből 13 581 nappali képzésre szól -, a magiszteri képzéseken 4686 egyetemi hallgató folytatja tanulmányait.

A legkeresettebb terültek a közgazdaság, a pszichológia, a kommunikáció, az informatika és a jog voltak.

A BBTE alapképzésen több mint ötezer tandíjmentes és több mint tízezer tandíjköteles helyet kínált idén, közel háromezer hely van távoktatáson és csökkentett látogatású oktatáson. Magiszteri szinten 3627 tandíjmentes és 6284 tandíjköteles helyet hirdettek. A felvételi időszak csütörtökön zárul – közölték.

MTI

Fotó: sapientia.ro

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke