Exkluzív felmérés: A parlamenti küszöb közelében a Magyar Közösségi Összefogás - Külhoni Magyarok
Hírek

Exkluzív felmérés: A parlamenti küszöb közelében a Magyar Közösségi Összefogás

Az MKÖ-nek valós esélye van a parlamentbe jutásra, hangzott el a pártszövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

A felmérés eredményeiről a sajtó képviselőit a Magyar Közösségi Összefogás politikusai: Mózes Szabolcs, Nagy József és Nagy Dávid tájékoztatták.

Mózes hangsúlyozta, a bemutatott felmérés reprezentatív, a magyar választókat szólították meg.

A felmérés elkészítésének fő indoka az volt, hogy az országos felmérések nem mutatják pontosan a magyar pártok és politikusok eredményeit, hiszen az általuk megszólított magyarok nem alkotnak reprezentatív mintát.

1039 magyar választót szólítottak meg december és január fordulóján. A felmérést az ASA ügynökség végezte, az adatokat Lampl Zsuzsa szociológus dolgozta fel.

Nagy József szerint fontos felmérni a választók hangulatát. A felmérés eredményei szerint 67 százalék számára nagyon szimpatikus az összefogás. Az MKÖ a magyar választók több mint felét már akkor felsorakoztatta maga mögött, amikor az érdemi kampány még el sem indult. A Most-Híd 22,8 százalékos támogatást tudhatott maga mögött.

Amennyiben a 64 százalékos várható részvétel beigazolódik, az MKÖ közvetlenül a parlamenti küszöbön áll: 4,9 százalékot szerezne.

Még mindig vannak tartalékok: 22 százalék még nem döntötte el, hogy fog-e választani. A számok tehát még tovább növekedhetnek. A Híd 2016-os választói közül 19 százalék már eldöntötte, hogy az MKÖ-re szavazna. Nagy tartalékok vannak a 2016-os nemválasztók körében is – tette hozzá Nagy József.

Nagy Dávid elmondta,

az MKP-nak választásról választásra stabil szavazótábora van, ami nagy sikereket hozott regionális szinten, de nem volt elégséges a parlamenti küszöb átlépéséhez. Az MKÖ viszont, ahogy a számok mutatják, sikerre van ítélve, biztosítani tudja a magyarok tisztességes képviseletét.

Mózes Szabolcs elmondta, a felmérések rendszeresen felülmérik a Smer-SD-t és a Most-Hidat. Ez tovább árnyalja a választási esélyeket.

Az országos felmérésekhez képest a felmérés a magyarok preferenciáit illetően pontosabb képet ad, hiszen nagyobb számú magyar választót szólítottak meg, reprezentatív magyar mintát használva – hangsúlyozta Nagy József.

Ma7

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80