Fazakas Miklós lesz újabb négy évre az erdélyi Zilah alpolgármestere - Külhoni Magyarok
Hírek

Fazakas Miklós lesz újabb négy évre az erdélyi Zilah alpolgármestere

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben önkormányzati képviselői mandátumot nyert Fazakas Miklós lesz újabb négy évre az erdélyi Zilah városának egyik alpolgármestere, miután kedden megválasztotta a város önkormányzata a település két alpolgármesterét.

Romániában azt követően választanak a települési önkormányzatok alpolgármestereket, hogy szeptember 27-én önkormányzati választások voltak.

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a keddi rendkívüli tanácsülésen Ionel Ciunt polgármester Fazakast és a szociáldemokrata Teodor Balajelt javasolta alpolgármesternek, akik az elmúlt négy évben is betöltötték ezt a tisztséget. A városvezető azzal indokolta a javaslatát, hogy az előző négy évben kiválóan együttműködött a két jelölttel. A 21 tagú testületben Fazakas 19 támogató szavazatot kapott, a szociáldemokrata jelölt 12-őt, ami elég volt az újraválasztásukhoz.

Fazakas Miklós mandátuma körül korábban jogi vita alakult ki. A Zilahi Bíróság első fokon nem érvényesítette mandátumát, mert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) korábban összeférhetetlenséget állapított meg a politikusnál. Az ANI azt találta törvénybe ütközőnek, hogy 2012. július 23. és augusztus 28. között egy időben töltötte be az alpolgármesteri tisztséget, és képviselte a várost a helyi közszállítási vállalat igazgatótanácsában. Másodfokon azonban október végén Fazakasnak adott igazat a Szilágy Megyei Törvényszék, amely érvényesítette a mandátumát, így elhárultak a jogi akadályok az alpolgármesterré való újraválasztása elől.

MTI

Kapcsolodó cikkek