Forró: Csak egymást segítve erősödhet a felvidéki magyarság - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Forró: Csak egymást segítve erősödhet a felvidéki magyarság

A Szövetség elnöke szerint egy széleskörű, közös munka eredményének lehet tulajdonítani, hogy az előzetesen vártnál kisebb mértékű a felvidéki magyarság fogyása.

A pártelnök a szociális hálón pénteken közzétett bejegyzésében úgy fogalmaz, „az egyik szemem sírt, a másik nevetett. Sírt azért, mert ismét kevesebben lettünk. Nevetett pedig azért, mert ez a csökkenés nem volt olyan mértékű, mint ahogyan az előző népszámlálási adatok alapján feltételezhettük volna”.

Forró szerint a vártnál kisebb ütemű csökkenést „csakis egy széleskörű, közös munka eredményének lehet tulajdonítani”.

„Nagy köszönet illeti elsősorban azokat, akik a kérdőívben felvállalták nemzetiségüket, a magyar pedagógusokat, iskolákat, a CSEMADOK-ot, és a többi magyar kulturális intézményt, a történelmi egyházak magyar lelkipásztorait, a helyi és megyei önkormányzatok polgármestereit és képviselőit, a Szlovákiában magyar nyelven megjelenő médiát, a népszámlálási kampány magyar szervezőit, és nem lehet figyelmen kívül hagyni a magyar kormány nemzetpolitikai lépéseit sem, amelyek szintén nagy mérétkben hozzájárulnak a felvidéki magyarság megmaradásához” – hangsúlyozza Forró, aki szerint köszönet illeti a Szövetség elődpártjait is.

A Szövetség elnöke szerint azonban „elfogadhatatlan, ha ezt az eredményt bárki is magának szeretné kisajátítani”. „Ne feledjük, egymásra vagyunk utalva, csak közösen, egymást segítve erősödhet a felvidéki magyarság!” – szögezi le Forró.

A népszámlálási eredményekre az MKP-platform is reagált. „A tegnap nyilvánosságra hozott népszámlálási eredmények több szempontból megközelíthetőek és többféleképpen magyarázhatóak. Ez természetes”- írják

Ugyanakkor Rigó Konrád, a Híd Platform elnökének bejegyzése meglepett bennünket, mert vállalhatatlan üzenetet közvetít.

 

Ez a kirekesztő és arrogáns álláspont pontosan illusztrálja, hogy miért nagyon nehéz a harmonikus együttműködés a Szövetségen belül. Örülünk annak, hogy Forró Krisztián, a Szövetség elnöke tárgyilagosan, megfelelő módon és tartalommal értékelte bejegyzésében a kialakult helyzetet” – áll az MKP-platform szociális oldalán közzétett bejegyzésben.

Ma7

Kapcsolodó cikkek