Folytatja a magyar kormány a határon túli gazdaságfejlesztési programokat - Külhoni Magyarok
Hírek

Folytatja a magyar kormány a határon túli gazdaságfejlesztési programokat

Folytatja a magyar kormány a határon túli magyar közösségeket célzó gazdaságfejlesztési programokat, újabb 18,5 milliárd forintot fordítanak erre – derül ki Szijjártó Péter külügyminiszternek az Országgyűlés keddi, napirend előtti felszólalásából.

Szijjártó Péter keddi felszólalásában kifejtette: olyan külpolitikát folytat a magyar kormány, amely a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt

Parlamenti felszólalásában Csöbör Katalin (Fidesz) hangsúlyozta: egy felelősen gondolkodó magyar kormánynak meg kell adnia minden segítséget minden magyarnak, bármilyen veszélynek is legyen kitéve, és a jelenlegi kormány ezt teszi. „Így van ez, ahol magyar közösségeknek szükségük van a támogatásra bárhol a világon” – idézte az MTI a kormánypárti politikust. Felidézte, hogy 2010-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hatalmas árvíz pusztított, és ez a katasztrófa egybeesett a trianoni évfordulóval.

„A Trianon óta eltelt időben nem halványult meg ennek az eseménynek az emléke, Trianonról emlékeznek meg a nemzeti összetartozás napján, emlékeznek azokra a határon túli magyarokra, akik ápolták a magyar kultúrát és nyelvet” – mondta Csöbör Katalin.

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország esetében az ország és a nemzet határai történelmi okok miatt nem esnek egybe. A külgazdasági és külügyminiszter közölte, olyan külpolitikát folytat a kormány, amely a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, minden szomszédos országgal jó kapcsolatot akarnak ápolni, ami főként a határon túli magyar nemzeti közösségeknek jó. Hozzátette: igyekeznek elkerülni a feszültséget, a belpolitikai kérdésektől távol tartják magukat, amíg azoknak nincs hatásuk a magyar nemzeti közösségekre.

Szijjártó kijelentette: fontos a kölcsönös tisztelet is, elvárják a szomszédos országoktól, tartsák tiszteletben, hogy ami nekik „történelmi eseményként örömet jelent, az számunkra nemzeti tragédia”. Hozzátette ugyanakkor: „a történelmi tények tiszteletben tartása, az nem jelent revizionizmust”. A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra: segítik a határon túli közösségeket a gazdasági megerősödésben, folytatják a gazdaságfejlesztési programokat, újabb 18,5 milliárd forintot fordítanak erre. „A magyar nemzet minden tagja számíthat a kormányra, éljen akár az anyaországban vagy a határokon túl” – mondta Szijjártó Péter.

Krónika

Kapcsolodó cikkek