Forró Krisztián a TA3-ban: Nem elég egységesnek látszanunk, annak is kell lennünk - Külhoni Magyarok
Hírek

Forró Krisztián a TA3-ban: Nem elég egységesnek látszanunk, annak is kell lennünk

A Szövetség néven megalakult magyar egység kapcsán az egyik legfontosabb dolog, hogy egy olyan egységes párt alakuljon, amelyben az emberek meg tudnak bízni, és amely az emberek valós problémáira fókuszál – jelentette ki Forró Krisztián, az MKP elnöke a TA3 hírtelevízió csütörtök esti műsorában.

Forró Krisztián emlékeztetett, jelenleg nincs parlamenti képviselete a szlovákiai magyar közösségnek, vagyis „ott, ahol a legfontosabb törvényeket alkotják, nem vagyunk jelen”, azonban a három magyar párt által alkotott Szövetség regionális szinten a második legeredményesebb pártnak számít Szlovákiában.

Forró a TA3 műsorában elmondta, szerdán sajtótájékoztatón jelentették be, hogy egy 15 pontból álló levelet juttatnak el az új szlovák kormányfőnek. Ebben a levélben fogalmazták meg a legfontosabb követeléseiket, szeretnék, ha ezek a kormányprogramba is bekerülnének. A követelések közül Forró kiemelte az állampolgársági törvény legújabb módosítását, amely szerinte továbbra sem oldja meg a felvidéki magyarok problémáit.

A törvény diszkriminatív, az eredeti, 2010 előtti állapotot szeretnénk visszaállítani – emelte ki Forró.

Az MKP elnöke fontosnak látja a Csemadok állami szintű finanszírozását is. Ezzel kapcsolatban elmondta, erre korábban Igor Matovič már ígéretet tett, és bízik abban, hogy a volt kormányfő erről pénzügyminiszterként sem fog megfeledkezni.

Forró hangsúlyozta ugyanakkor, hogy követeléseik között nem csupán tipikusan nemzetiségi ügyek, kérdések szerepelnek, hanem olyanok is, amelyek érintik azokat a többségi nemzethez vagy más nemzetiséghez tartozókat is, akik Szlovákia déli régióiban élnek.

Ilyen ügynek nevezte Dél-Szlovákia infrastrukturális fejlesztését is, amelyen változtatni kell, a déli országrészek ugyanis Szlovákia „elfeledett régiói” – mondta Forró.

A kérdésre, hogy mi a garancia arra, hogy ezek a követelések bekerülnek majd az új kormány programjába, Forró úgy válaszolt, ha a kormány komolyan gondolja, hogy minden állampolgárt képviseli, akkor nem feledkezhet meg a Dél-Szlovákiában élőkről sem.

A magyar pártok egységéről szólva Forró előbb finoman kijavította a műsorvezetőt, hogy a kisebbség helyett a közösség kifejezést használja, hiszen a felvidéki magyarok közösségként tekintenek magukra. Majd elmondta, a három párt egysége kapcsán már csak néhány technikai kérdést kell megoldani. „Dolgozunk ezen, jó úton járunk” – jelentette ki.

Forró Krisztián szerint a Szövetség néven megalakult magyar egységgel összefüggésben az egyik legfontosabb dolog, hogy egy olyan egységes párt alakuljon, amelyben az emberek meg tudnak bízni, és amely az emberek valós problémáira fókuszál.

Forró szerint ugyanakkor csak akkor fognak bízni az emberek a Szövetségben, ha nemcsak egységesnek néznek ki, de ha valóban azok is tudnak lenni.

Szükséges, hogy erős parlamenti képviselete legyen közösségünknek, mert az, ami most van nem hatékony és csak egyszeri kezdeményezéseknek bizonyulnak.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy az új egységes pártban hogyan jelenik majd meg a Híd vegyespárti ideológiája és hogy lesznek-e benne szlovákok politikusok, Forró azt válaszolta,

számukra a magyar közösség problémái számítanak prioritásnak, de ezek a problémák egyenesen összefüggenek azoknak szlovákoknak, ruszinoknak és romáknak a problémáival is, akik Szlovákia déli régióiban élnek.

Nem lehetséges, hogy csak magyarokat képviseljünk, nagy hiba lenne, ha ez így lenne – mondta el az MKP elnöke, hozzátéve: Dél-Szlovákiában élők problémáival szeretnének foglalkozni, nem megfeledkezve Szlovákia keleti régióiról sem.

Új éra, új korszak kezdődhet el” – hangsúlyozta a három magyar párt összefogásáról szólva.

Az előrehozott választásokkal összefüggésben – utalva a koronavírus-járvány jelentette krízisre – kijelentette, egy olyan helyzetben, amikor emberek halnak és betegszenek meg, minden polgár stabilitásra vágyik, ezért azt kívánja, hogy Szlovákiának egy olyan stabil kormánya legyen, amely egyértelmű kommunikációt folytat.

Szorítok Heger miniszterelnök úrnak, de mindenekelőtt Szlovákiának” – jegyezte meg Forró.

Ma7

Kapcsolodó cikkek