Grezsa: Az óvodafejlesztési program a régió versenyképességét is erősíti - Külhoni Magyarok
Hírek

Grezsa: Az óvodafejlesztési program a régió versenyképességét is erősíti

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program eredményeiről tartottak eszmecserét Bősön a Csallóköz polgármesterei és óvodaigazgatói részvételével. A Felvidéken megvalósult fejlesztéseket Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjáért felelős miniszteri biztos ismertette a jelen lévőkkel. A miniszteri biztos elmondta, az összességében 44,6 milliárd forint keretösszeggel megvalósított programból 12 milliárdnyi jutott a Felvidékre, ami több, mint 37,5 millió euró. Ez a részarány a Kárpát-medence területén a határokon túli magyarság összlétszámát tekintve pozitív diszkriminációt jelent. A Felvidéken 303 gyermekkel többet írattak be idén magyar óvodába, ez már számokkal is visszaigazolt sikernek számít.

Az ismertetőn elhangzott, a Felvidéken összesen 175 óvoda felújítására ítélt meg a magyar kormány támogatást, valamint 5 új intézmény is megépül még a közeljövőben. Ezek közül 140 felújított óvodát már birtokba is vehettek a gyermekek. A miniszteri biztos elmondta, az óvoda a legjobb befektetés a jövőbe, hiszen egyrészt a magyar óvoda megnöveli az esélyét annak, hogy az adott településen még száz év múlva is természetes legyen a magyar szó, másrészt a minőségi oktatást és ellátást biztosító intézmény egy jó befektetés a jövőbe is, hiszen a fennálló gazdasági versenyhelyzetben nem mellékes az sem, mennyire lesz a magyarság piacmeghatározó tényező a Kárpát-medencében. Ennek egyik záloga az anyanyelvén korszerű oktatásban részesülő gyermekek későbbi meghatározó jelenléte a gazdaságban.

Az eseményen jelen volt Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártja oktatási és kulturális alelnöke is, aki elmondta, az óvodafejlesztési program nagy segítség volt a szórványban és a tömbben élő magyarság részére egyaránt. Amíg a nyelvhatáron és annak közelében ez a megmaradást elősegítő első lépés az utolsó órákban, addig a tömbben élő magyarok számára a gyakran 40 éve elmaradt fejlesztéseket jelenti, ami jelentősen megnövelte a magyar óvodák versenyképességét. Mindkét tényező elősegítheti, hogy javuljon a magyar oktatásügyben tanuló gyermekek aránya a magyarok által lakott térségekben. Az MKP oktatási szakembere kiemelte az oktatási önkormányzatiság fontosságát, amelynek a záloga egy igazi magyar képviselete lehet a törvényhozásban a közelgő parlamenti választások után.

Az eseményen jelen volt Menyhárt József, az MKP országos elnöke is, aki elmondta, a Dunaszerdahelyi járásban 67 település van, ebből 40 kapott támogatást magyar tanítási nyelvű óvodájának megújítására, ami azt jelenti, hogy magyarországi támogatásból szinte minden magyar óvoda megújulhatott a járás területén. A pártelnök elmondta, a programot az MKP is segítette, de kihangsúlyozta, minden magyar számít, így a projekt elbírálásakor nem pártszimpátia, hanem társadalmi fontosság alapján történt az elbírálás.

Ma7.sk

Kapcsolodó cikkek