Gulyás Gergely: jó lenne az erdélyi magyarságnak az RMDSZ kormányzati szerepvállalása - Külhoni Magyarok
Hírek

Gulyás Gergely: jó lenne az erdélyi magyarságnak az RMDSZ kormányzati szerepvállalása

A magyar kormány fontosnak tartja, hogy minden erdélyi magyar érezze a saját ügyének a december 6-ai romániai választáson való részvételt, hogy a magyar érdekképviselet a lehető legerősebb legyen a bukaresti parlamentben – jelentette ki vasárnap Kolozsváron Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Csoma Botond RMDSZ-es képviselő szerint ha a magyar emberek sokkal kisebb arányban vesznek részt a megmérettetésen, mint a románok, fennáll a veszélye, hogy nem lesz ki képviselje a magyar ügyeket a román törvényhozásban.

A budapesti kormány tárcavezetője és az RMDSZ törvényhozója rendhagyó időpontban és helyszínen, vasárnap reggel tartott sajtótájékoztatót a kincses város Főterén, a Mátyás-szoborcsoport tövében. Az RMDSZ meghívására Erdélybe látogató Gulyás Gergely úgy fogalmazott: december 6-án nem csak a Mikulás jön, hanem rendhagyó választásokat is rendeznek Romániában, amelynek lebonyolítására rányomja bélyegét a koronavírus-járvány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, bár Európa életét jelenleg a járvány határozza meg, és különösen az idősek körében érhetők tetten jogos félelmek, mégis mindenkit arra kér, menjen el szavazni egy hét múlva, szerinte ugyanis adottak a biztonságos szavazás körülményei.

Gulyás Gergely nagyon fontosnak nevezte, hogy a magyar érdekképviselet a lehető legerősebb legyen a román parlamentben, szerinte az RMDSZ és az EMSZ között létrejött összefogás is felhívja a figyelmet a közelgő megmérettetés jelentőségére.

„Ez a választás a következő négy évben döntő mértékben fogja befolyásolni a magyar érdekképviselet Bukarestben. Ez a mindennapokban az erdélyi, székelyföldi, partiumi létet határozza meg, ha az RMDSZ-nek sok képviselője van a törvényhozásban, akkor képes a legfontosabb nemzetiségi ügyekben a magyar nemzetiség érdekeit képviselve fellépni” – hangsúlyozta a tárcavezető Kolozsváron. Gulyás felhívta a figyelmet, hogy minden szavazat számít, ennek kapcsán emlékeztetett: a négy évvel ezelőtti parlamenti választáson alig száz szavazat hiányzott Kolozs megyében egy második magyar képviselői mandátum megszerzéséhez. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a „határon inneni és túli magyarság” a nemzetpolitikában egyenrangú, a budapesti kormány mégis úgy gondolja, hogy a külhoni magyarság ügyeiről helyben kell dönteni, a mindenkori magyar kormánynak pedig az a feladata, hogy az ott meghozott nemzetiségi döntéseket támogassa.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a magyar kormány azért támogatja az RMDSZ esetleges kormányzati szerepvállalását, mert meggyőződése, hogy ez jó lenne az erdélyi magyarságnak. „Egy koalícióban nyilvánvalóan akkor van értelme részt venni, ha érdemi beleszólást ad az ország, legalábbis az RMDSZ számára legfontosabb ügyek eldöntésébe. Oktatási kérdéseken túlmenően számtalan olyan terület van, ahol ma is komoly vita áll fenn az RMDSZ és a román kormány között. Biztos vagyok abban, hogy a kormányzati részvétel az RMDSZ számára eszköz arra, hogy az itt élő magyarság érdekeit hatékonyan tudja képviselni” – állapította meg az anyaországi politikus. Gulyás Gergely egyébként vasárnap a Szilágy megyei Krasznán és a Bihar megyei Székelyhídon magyar állami támogatásból épült óvodát látogat meg, Nagyváradon pedig Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel találkozik. „

Barátságtalan gesztus a Trianon-törvény”

A Krónika kérdésére Gulyás Gergely meggyőződésének adott hangot, miszerint az RMDSZ kormányzati részvétele nagy lépés lenne abba az irányba, hogy ne történhessenek meg a román Trianon-törvény elfogadásához hasonló ügyek. A miniszter kifejtette, Trianon a román állampolgárok egy része számára nyilvánvalóan nem ünnep, a békediktátum aláírása évfordulójának nemzeti ünneppé nyilvánítása olyan eszköz, amellyel gyenge országok szoktak élni, amelyek nem rendelkeznek kellő magabiztossággal saját történelmük megítélése iránt. „Nem egyszerűen barátságtalan gesztusnak tartjuk ezt, hanem szerintünk azt bizonyítja, hogy a jelenlegi román állami vezetés másodrendű állampolgárokként tekint az itt élő magyarságra. Mi erős, magabiztos Romániában vagyunk érdekeltek, amely tiszteletben tartja az itt élő magyarok nemzetiségi, egyéni és közösségi jogait, és amely úgy gondolkodik a magyarságról, ahogy mi tesszük a Magyarországon velünk élő őshonos nemzetiségekről, amelyek hozzáadnak az ország gazdagságához, kulturális sokszínűségéhez. Örülnénk, ha Románia is így tekintene az itt élő magyarságra, viszont ez a döntés ezzel összeegyeztethetetlen” – szögezte le Gulyás Gergely.

Csoma: nem az RMDSZ ragaszkodott a választásokhoz

A jövő vasárnapi megmérettetésen újabb mandátumért induló Csoma Botond parlamenti képviselő a helyhatósági választáséhoz képest is rendhagyónak nevezte a mostani kampányt a járványhelyzet fokozódása miatt. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke elmondta, érzékelik az emberek körében tapasztalható dühöt és elégedetlenséget amiatt, hogy a korlátozó intézkedések közepette a választásokat mégis megrendezik. Ennek kapcsán igyekezett kihangsúlyozni, hogy nem az RMDSZ ragaszkodott a választások december 6-ai megrendezéséhez, hanem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Iohannis államfő, akit Csoma a PNL de facto elnökének nevezett.

A kolozsvári politikus közölte: a bukaresti parlament, a kormány mindenképpen megalakul december 6-a után, ám ha a magyar emberek sokkal kisebb arányban vesznek részt a választáson, mint a román választók, szerinte fennáll a veszélye, hogy nem lesz magyar képviselet Bukarestben, nem lesz ki képviselje a magyar ügyeket a román törvényhozásban. „Pedig szükség van erre, mert vannak olyan ügyek, amelyeket csak ott lehet elintézni, például tanügyi kérdéseket” – jelentette ki Csoma Botond.

Aki ezután csavart egyet a történrten, szerinte esély is lehet az RMDSZ számára a választás. Úgy vélte, ha a többségi lakossághoz képest nagyobb arányban járul urnákhoz a magyarság, az RMDSZ lehet a mérleg nyelve, nélküle nem alakulhat ki parlamenti többség, ami kormányzati részvételhez vezethet. „Akkor tudtuk igazán hatékonyan képviselni, megvédeni a közösséget, akkor tudtunk forrásokat szerezni a magyar tisztségviselők vezette önkormányzatok számára, ha kormányzati pozíciókat is meg tudtunk szerezni” – húzta alá a képviselő. Hozzátette: a járványhelyzetben nem veszélyesebb szavazni, mint megejteni egy vásárlást, szerinte maszkban, kézfertőtlenjtéssel biztonságos körülmények között élhetnek szavazati jogukkal a választópolgárok.

Krónika

Kapcsolodó cikkek