Hargita megyei beruházásokat kerestek fel és újabb fejlesztéseket ígértek az RMDSZ miniszterei - Külhoni Magyarok
Hírek

Hargita megyei beruházásokat kerestek fel és újabb fejlesztéseket ígértek az RMDSZ miniszterei

Kétnapos munkalátogatásra érkeztek Hargita megyébe az RMDSZ miniszterei és Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. Csütörtökön Gyergyószentmiklós és Csíkszereda térségében látogatták meg a székelyföldi megye kiemelkedő, központi támogatással megvalósuló projektjeit. A nap zárásaként Csíkszeredában rendezett sajtótájékoztatón a Hargita Megyei Sürgősségi Kórházzal kapcsolatos több nagy beruházást is ismertettek.

Kétnapos látogatásra érkezett Hargita megyébe Cseke Attila fejlesztési, Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sport-, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. Az RMDSZ politikusai csütörtökön a gyergyói és a csíki térség elöljáróival egyeztettek és meglátogatták azokat a nagyberuházásokat, amelyekhez a központi költségvetés is hozzájárul.

A csütörtöki napot Csíkszeredában kezdték, ahol Novák Károly Eduárd Tánczos Barna és Korodi Attila társaságában bejelentette, hogy elvi megállapodás született a Vákár Lajos Műjégpálya és a hozzá tartozó létesítmények városi ügykezelésbe adásáról. A nap folyamán Tánczos Barna a csíki térség hulladékgazdálkodását elemezte, majd Gyergyószéken folytatódott a miniszteri vizit.

Gyergyó környékén olyan beruházásokat látogattak meg, mint az újjászülető gyergyószentmiklósi műjégpálya és a szintén a régió központjában épülő uszoda. A tárcavezetők felkeresték a Balánbányán található bezárt várbükki rézbányát, ahol a környezetszennyezést megszüntető munkafolyamatok újraindítását jelentették be, majd megtekintették a csíkszentdomokosi uszoda építési munkálatait is.

A látogatás első napja Csíkszeredában ért véget, ahol Borboly Csaba, megye tanácselnök és Dr. Konrád Judit kórházmenedzser társaságában a Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház nagy értékű fejlesztéseiről árultak el részleteket. Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy az RMDSZ hathatós támogatásának köszönhetően léphetett a megyeszékhely intézménye a fejlődés útjára közelítve ahhoz a célhoz, hogy a régióban egészségügyi ellátásra szorulók ne kelljen más vidékre utazzanak a magas színvonalú vizsgálatok, kezelések eléréséért.

Kelemen Hunor: növelni szeretnénk az emberek biztonságérzetét

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes elmondta: kormányra lépésük alkalmával megfogalmazták azt az alapvető célt, hogy munkájukkal az emberek életminőségének javítását, biztonságérzetének növelését szeretnék elérni. Mint fogalmazott, a kormányoknak általában száz nap türelmi idő áll a rendelkezésére, hogy  áttekintsék az éppen napirenden lévő kérdéseket, meghatározzák a prioritásokat, berendezkedjenek.

„Nekünk ez a száz nap nyugodt türelmi idő nem adatott meg. Nincsen ezzel semmi baj. Amikor a kormányzást vállaltuk, tudtuk, hogy nehéz időszakba fogunk belecsöppenni, és egy világjárvány közepette kell helyt állni. Ráadásul nem volt az országnak költségvetése. Ez volt az első nagy feladatunk és az országos újraépítési terv elkészítése” – emelte ki Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök kitért a járványhelyzetre is. Mint fogalmazott: kérdés, hogy az egészségügy hogyan fog megbirkózni a járvány harmadik fertőzési hullámával. A szigorító intézkedésekről elmondta: a kormányzat türelmet és megértést kér.

A politikus beszámolt arról is, hogy a kormány elfogadta Gyergyószentmiklós és Csíkcsicsó címerét, amelyet ezen túl hivatalosan is használhatnak. „Rengeteg olyan döntés van előkészítés alatt, amely hasonló ügyeket rendezni kíván. Megyünk előre. Száz nap alatt, amit lehetett, letettük az asztalra és ezt a munkát folytatjuk” – jelentette ki.

Hét nagyberuházás zajlik Hargita megyében

A fejlesztési minisztérium finanszírozásában az Országos Beruházási Társaság révén hét beruházás zajlik jelen pillanatban Hargita megyében, amelyek összértéke 120 millió lej. Erről már Cseke Attila fejlesztési miniszter beszélt. Beszámolt arról, hogy a csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház jelentős beruházásainak a finanszírozására készülnek az RMDSZ, a fejlesztési minisztérium és a kormány támogatásával.

„A csíkszeredai intézmény esetén három nagy beruházásról van szó: a sürgősségi osztály bővítése, modernizálása, felszerelése, amely beruházás összértéke 70,3 millió lej, amelyből 68 millió lejt a fejlesztési minisztérium finanszíroz majd. Ugyanakkor szintén jelentős mértékű beruházás a tüdőgyógyászat és a fertőző osztály új épületének megépítése 71 millió lej értékben. Mindkettő esetben ezen a héten kedden megszületett az illetékes szakbizottság kedvező jelentése a fejlesztési minisztériumrészéről és a jövő héten várhatóan egy miniszterközi bizottságis elbírálja azokat, remélhetőleg pozitív irányban, ezután kormányhatározat készül a két beruházásról, mivel összértékük meghaladja a 40 millió lejt beruházásonként” – részletezte a tárcavezető. A harmadik beruházás 18,2 millió lej összegű, és a járóbeteg-rendelő felújítását érinti.

Szóba került a medvekérdés is

Tánczos Barna beszámolt arról, hogy a nap nem múlt el a medvekérdés felszínre kerülése nélkül. Három olyan helyzet is adódott, amelynek kezelése nem volt egyszerű – számolt be a tárcavezető. „Maroshévízen egy kétbocsos anyamedvét kellett áthelyezni, hiszen a barlangját éppen egy focipálya alatt alakította ki, elütött egy medvét a vonat Tusnádon és Buzau megyében egy hurokkal megfogott bocs esetében okozott problémát az őrjöngő anyamedve” – részletezte. „Számos hasonló probléma merül fel nap, mint nap, ezért kötelességünk megoldást találni” – tette hozzá.

Maszol

Kapcsolodó cikkek