Hárompárti tanácskozás az MKP székházában: ezt várják a pártelnökök a pénteki találkozótól - Külhoni Magyarok
Hírek

Hárompárti tanácskozás az MKP székházában: ezt várják a pártelnökök a pénteki találkozótól

Július végén az MKP, a Híd és az Összefogás közéleti piknik címen egyeztető fórumot tartott a lehetséges együttműködésről Gombaszögön. Forró Krisztián, az MKP elnöke már ott jelezte, hogy e hétre az MKP tárgyalóasztalhoz hívja a két pártot. A találkozó augusztus 7-én, pénteken lesz az MKP pozsonyi székházában. A pártelnököket arról kérdeztük, mit várnak a pénteki találkozótól, illetve mivel lennének elégedettek az eseményt követően.

„Az egységteremtés gerincét a legerősebb pártnak kell alkotnia”

Forró Krisztián, az MKP elnöke a ma7-nek elmondta, a találkozótól azt várja, hogy megindul egy őszinte tárgyalássorozat, ami elvezet egy egységes politikai képviselet megalakulásához. Ugyanis szerinte csak az egységes képviselet tudja hatékonyan képviselni a felvidéki magyarok érdekeit.

Forró lapunknak elárulta, rajta kívül a találkozón az MKP Országos Tanácsának elnöke, Köpöncei Péter, valamint a három alelnök, Berényi József, Farkas Iván és Cziprusz Zoltán képviseli a pártot.

„A cél a felvidéki magyarság megmaradása és gyarapodása, melynek hatékony eszköze lehet az egységes képviselet” – hangsúlyozta Forró, aki akkor lenne elégedett, ha a pénteki tárgyalásnak lenne folytatása, és a végén sikerülne megtalálni a minden fél számára elfogadható közös utat.

Végül hozzátette: az egységteremtés gerincét a legerősebb pártnak, az MKP-nak kell alkotnia.

„Közös magyar mozgalom vagy párt jöjjön létre”

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a találkozótól egy mellébeszélés nélküli párbeszéd nyitányát várja. A mozgalom elsősorban azt szeretné, ha a felek őszintén elmondanák, hogyan képzelik el az egységes magyar politika létrejöttét, és a hosszú távú eredményes együttműködést.

Mózes elárulta, hogy az Összefogás pénteki képviseletét csütörtökön pontosítják. Ugyanakkor kihangsúlyozta, elsődleges prioritásuk a közös magyar mozgalom vagy párt létrejötte, amely nem csak választási pártként funkcionál majd.

Mózes elmondása szerint a sikernek három alapfeltétel szükségeltetik. Az első feltétel egy társadalmi program, amely a választókat erős tartalommal szólítja meg. A másik feltétel, hogy a megújuláshoz hiteles személyek szükségesek. Végül egy fenntartható, dinamikus és modern pártszerkezetre van szükség, amelyet az utóbbi egy-másfél évtized szlovákiai trendjeit figyelembe véve kell létrehozni.

„Csak akkor leszünk elégedettek, ha sikerül előrébb lépni. A folyamat vége pedig az egységes magyar érdekképviselet kell, hogy legyen, ennél alább nem adjuk!“ – hangsúlyozta az Összefogás elnöke.

„Meg kell találnunk az együttműködés leghatékonyabb formáját“

A Híd a pénteki hárompárti találkozóra egy hosszabb tárgyalássorozat első fordulójaként tekint. A párt célja, hogy megtalálja a többi magyar pártok közötti együttműködés leghatékonyabb formáját, illetve megkeressék azokat a témákat, amelyeket a közösség szempontjából fontosnak tartanak.

Sólymos László a ma7-nek elmondta, a Hídnak ezzel kapcsolatban konkrét elképzelése van.

A politikai szubjektum delegációja konkrét témakörökkel készül a tárgyalások első fordulójára, de ezekről először a tárgyalópartnereit kívánja tájékoztatni. Bővebb tájékoztatást csak a tárgyalást követően kívánnak adni, elsősorban azokról a konkrétumokról szeretnének beszámolni, amelyekről a feleknek sikerült közös nevezőre jutniuk.

A ma7 értesülései szerint a pénteki találkozón Sólymos László elnökön kívül jelen lesz a Híd két alelnöke, Agócs Attila és Tóth Marián, illetve Ravasz Ábel és Rigó Konrád elnökségi tagok. A multietnikus párt a tárgyalássorozat folytatásának a Komáromi Nyilatkozat elfogadását tartja, amelyet Sólymos László kezdeményezésére augusztus 20-án írnának majd alá a felek.

Ma7

Kapcsolodó cikkek