Helyhatósági választások: ezekben a megyékben indít tanácselnök-jelöltet az RMDSZ - Külhoni Magyarok
Hírek

Helyhatósági választások: ezekben a megyékben indít tanácselnök-jelöltet az RMDSZ

Minden olyan erdélyi megyében indít tanácselnök-jelöltet az RMDSZ a szeptemberi helyhatósági választásokon, ahol jelenleg is a szövetség képviselője áll a megye élén, de más megyében is lesznek jelöltjei.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a Krónikának elmondta: a nagy számban magyarok által lakott Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár és Bihar megyén kívül Szilágy és Kolozs megyében is lesz jelöltjük, és még folynak az egyeztetések arról, hogy Brassó megyében is próbálkozzanak-e a jelöltállítással.

A megyék zömében nem várható változás: Kovászna megyében Tamás Sándor, Maros megyében Péter Ferenc, Szatmár megyében Pataki Csaba pályázik újabb mandátumra. Szilágy megyében Szilágyi Róbert István, Kolozs megyében pedig Vákár István jelenlegi alelnök próbálja megszerezni az elnöki tisztséget az RMDSZ színeiben. Bihar megyében nem a jelenlegi tanácselnök, Pásztor Sándor pályázik újabb megbízatásra: a megyei küldöttek úgy döntöttek, hogy Szabó József jelenlegi megyemenedzser pályázza meg a tanácselnöki tisztséget.

Arad megyében is lesz tanácselnök-jelöltje a szervezetnek Faragó Péter parlamenti képviselő személyében, akinek a jelölését még márciusban erősítette meg a Megyei Küldöttek Tanácsa.

A héten központi szinten határoznak az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltjéről, miután a Hargita megyei Egyeztető Tanács (HET) nem tudott helyi szinten választani a tisztséget 12 éve betöltő csíki jelölt, Borboly Csaba és gyergyói kihívója, Barti Tihamér alelnök közül. A voksolást Borboly nyerte 8:5 arányban, de a HET szabályzata értelmében a közös megyei tanácselnökjelöltnek mindhárom területi szervezetből kell legyen támogatója, márpedig a gyergyóiak kitartottak jelöltjük mellett arra hivatkozva, hogy ebből a térségből még egyszer sem választottak megyei tanácselnököt a rendszerváltás óta eltelt 30 évben. Mint az közöltük, a Hargita megyei tanácselnök-jelöltre az RMDSZ elnöksége fog javaslatot tenni, a döntést pedig a Szövetségi Állandó Tanácsnak (SZÁT) is jóvá kell hagynia a hét második felében.

Horváth Anna emlékeztetett: idén nem a megválasztott megyei önkormányzati képviselők fognak maguk közül elnököt választani a megyei tanács élére, hanem a választópolgárok közvetlenül választják meg az elöljárót. Szerinte ez például Bihar megyében csökkenti az RMDSZ esélyeit, de „meg kell próbálni”. „A mi feladatunk az, hogy a kampányban maximalizáljuk az RMDSZ tanácsosi listájára leadott szavazatokat, és mindent megtegyünk azért, hogy továbbra is RMDSZ-es megyei tanácselnök vezesse a megyét” – nyilatkozta.

Bihar megyében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is indít jelölteket. Csomortányi István pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Szilágyi Zsolt a Bihar megyei tanács elnöki tisztségét, Zatykó Gyula polgármesteri tanácsos pedig Nagyvárad polgármesteri tisztségét pályázza meg, a közös képviselőlistán pedig a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei is ott vannak.

A választási időszak hétfőn kezdődött meg: a szeptember 27-i voksoláson induló politikai pártok, nemzeti kisebbségi szervezetek és független jelöltek megkezdték az induláshoz szükséges támogató aláírások gyűjtését.

Maszol

Kapcsolodó cikkek