Karanténmentesen lehet Magyarországra utazni - Külhoni Magyarok
Hírek

Karanténmentesen lehet Magyarországra utazni

Kedd éjféltől, azaz gyakorlatilag szerda reggeltől megszűnik a karanténba vonulási kötelezettség Magyarország és Románia között a két ország állampolgárainak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Facebook-oldalán közölte: az RMDSZ régóta kérte a magyar kormányt arra, hogy próbáljon megállapodni a román kabinettel arról, hogy a román és a magyar állampolgárok karanténmentesen átkelhessenek Magyarország és Románia határán.

„Felgyorsítottuk ezeket a tárgyalásokat, és sikerült is most eredményt elérni” – fogalmazott Szijjártó Péter. Közölte, ennek nyomán lehetővé teszik, hogy éjféltől, tehát szerdától a magyarok és románok karanténba vonulási kötelezettség nélkül léphetnek át Magyarország és Románia határán. A miniszter megköszönte az RMDSZ-nek és Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, hogy mindvégig napirenden tartotta a témát.

Mint ismeretes, hétfőtől kezdődően már nem kell kéthetes elkülönítőbe vonulnia annak, aki 17 európai országból – Ausztriából, Bulgáriából, Csehországból, Ciprusról, Horvátországból, Svájcból, Németországból, Görögországból, Izlandról, Lettországból, Liechtensteinből, Litvániából, Máltáról, Norvégiából, Szlovákiából, Szlovéniából vagy Magyarországról – érkezik Romániába. A Magyarországra való beutazás feltételei azonban eddig változatlanok maradtak, vagyis ha valaki a romániai vizit után visszatért az anyaországba, akkor kéthetes otthoni izolációba kellett vonulnia.

A magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa hétfői sajtótájékoztatóján még arról beszélt: Románia határátkelői schengeni külső határok, vagyis azokon folyamatos a határellenőrzés. Nyomatékosította azt is, hogy a nem magyar állampolgárok csak akkor léphetnek be Magyarországra, ha az érintett országgal kétoldalú megállapodás van érvényben a karanténmentes határátlépést illetően. Románia és Magyarország között eddig nem volt ilyen egyezmény. Szijjártó Péter külügyminiszter kedd délutáni bejelentése nyomán azonban lehetővé válik a karanténmentes beutazás Romániából Magyarországra.

Krónika

Kapcsolodó cikkek