Kelemen Hunor a magyar szórvány napján: a parlamenti választásokon a szórvány szavazatai is hasznosulnak - Külhoni Magyarok
Hírek

Kelemen Hunor a magyar szórvány napján: a parlamenti választásokon a szórvány szavazatai is hasznosulnak

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet a magyar szórvány napja alkalmából tartott erdélyi megbeszélésen vasárnap, hogy a decemberi romániai parlamenti választásokon azok a szavazatok is hasznosulnak, amelyeket a szórványban adnak le az RMDSZ-re. A virtuális térben tartott megbeszélésről a Maszol.ro portál számolt be.

A politikus kitért arra, hogy a szeptemberi önkormányzati választásokon az RMDSZ sok szórványközösségben rossz eredményeket ért el. Megjegyezte: helyenként csak pár tucat szavazat hiányzott a választási küszöb átlépéséhez, máshol viszont román pártokkal kötött szövetség által sikerült biztosítani a képviseletet.

Úgy vélte: őszinte önvizsgálatot kell tartani, és szembe kell nézni a kudarcok okával. Ahol ugyanis pár tucat szavazat hiányzott, ott megvan a tartalék a képviselet biztosításához, ha empátiával, törődéssel, minden tapasztalatot és tudást felmutatva erre koncentrál az RMDSZ.

A politikus arra figyelmeztetett, hogy az önkormányzati választásokon szórványvidéken a magyar emberek sok esetben azért nem szavaztak az RMDSZ jelöltjeire, mert attól tartottak, hogy nem hasznosul a szavazatuk. Ezzel szemben a decemberi parlamenti választásokon minden RMDSZ-re leadott szavazat hasznos, minden szavazatból mandátum lesz. Így szerinte a szórványközösségek számára is van tétje a választásnak.

„Azáltal, hogy elmegyünk szavazni, véget vetünk ennek a káosznak, amely már nyolc esztendeje tart, és amelynek a következményei drámaiak” – idézte a politikust a Maszol.ro.

A szeptemberi önkormányzati választásokon az RMDSZ többek között a temesvári, Brassó városi és a Brassó megyei önkormányzatban is elveszítette képviseletét.

Az RMDSZ négy évvel ezelőtt döntött először arról, hogy az egyik székelyföldi megye jelöltlistáján befutónak számító helyet biztosít a szórvány képviselője számára. A Szeben megyei szórványból származó Benedek Zakariás négy évvel ezelőtt Hargita megyei jelöltként szerzett képviselői mandátumot, a december hatodikán tartandó választásokon a szövetség Kovászna megyei jelöltlistáján szerepel.

Erdélyben tizedik alkalommal ünnepelték meg Bethlen Gábor fejedelem születésnapján a magyar szórvány napját. Az ünnepségeket eddig valamely szórványközösség szervezte meg. Idén a járványügyi korlátozások miatt a rendezvényt a világhálón, a virtuális térben tartották.

MTI

Kapcsolodó cikkek