Kelemen Hunor: a miniszterjelöltek és a kormányprogram ismeretében dönt az RMDSZ a Cîțu-kabinet támogatásáról - Külhoni Magyarok
Hírek

Kelemen Hunor: a miniszterjelöltek és a kormányprogram ismeretében dönt az RMDSZ a Cîțu-kabinet támogatásáról

Az RMDSZ azt követően dönti el, hogy megszavazza-e a Cîţu-kabinet beiktatását, hogy megismeri a miniszterjelölteket és a kormányprogramot – nyilatkozta szerda este Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Kelemen „találgatásoknak” nevezte azokat a forgatókönyveket, amelyek szerint, ha a törvényhozók nem szavaznak bizalmat a Cîţu-kabinetnek, feloszlatják a parlamentet, mivel – magyarázta az elnök – az Orbán-kormányt nem utasították el kétszer, amint azt az alkotmány előírja az előre hozott választások esetén.

A második Orban-kormányt nem utasították el, tehát most nem a második kísérletnél tartunk, mivel a második Orban-kabinetről nem szavazott a parlament. Rosszul számolnak azok, akik előre hozott választásról beszélnek, amennyiben Cîţu nem kap elég szavazatot” – mondta Kelemen. Hozzátette: „türelmetlenül, de izgalmak nélkül” várják a kormánynévsort és a kormányprogramot, és csak ezután döntenek arról, hogy támogatják-e a kormány beiktatását vagy sem.

Klaus Johannis államfő Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízta meg kormányalakítással, miután szerdán egyeztetéseket folytatott a Cotroceni-palotában a parlamenti pártok képviselőivel.

Krónika

Kapcsolodó cikkek