Kelemen Hunor: az első száz nap döntései alapján biztosabb jövőt teremthetünk a magyar családoknak - Külhoni Magyarok
Hírek

Kelemen Hunor: az első száz nap döntései alapján biztosabb jövőt teremthetünk a magyar családoknak

10 perc Bukarest helyett 100 nap Bukarest címmel tartotta meg heti kormányzati videotájékoztatóját Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és a szövetség három minisztere abból az alkalomból, hogy április 2-án, pénteken lesz száz napja a jelenlegi koalíciós kormány hivatalba lépésének.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint politikai hagyomány, hogy száz nap türelmet adnak egy-egy kormánynak arra, hogy kialakítsa a végleges prioriátskat, „száz nap van a tűzoltásra”, a legsürgősebb döntések meghozatalára, a miniszterek, államtitkárok, prefektusok kinevezésére.

A szövetségi elnök felidézte, hogy az RMDSZ a tavaly decemberi parlamenti választás után tisztában volt azzal, hogy nehéz helyzetben lép kormányra. „2012 óta egymást váltották a kormányok, káosz volt, nem volt stabilitás, ráadásul egy világjárvány kellős közepén voltunk – mégis kormányra léptünk, hogy legyen szavunk abban, milyen legyen az ország, az erdélyi magyarok élete a következő időszakban” – mondta Kelemen Hunor.

„A munkahelyek megvédése, az egészségyi és az oktatási rendszer fejlesztése, a kisebbségi jogok terén az előrelépés azért fontos, hogy biztonságban tudjuk magunkat az országban, biztonságban legyenek a családok” – indokolta a kormányra lépés melletti döntés főbb érveit az érdekvédelmi szövetség vezetője.

Kelemen Hunor szerint a koronavírus-járvány megfékezéséért és visszaszorításáért folytatott küdelem az év végéig fog tartani. A következő hetek kulcsfontosságúak lesznek a járvány megfékezésében, ez a válságkezelés időszaka – hangsúlyozta. „Ma még nehéz helyzetben van az ország, de az első 100 nap döntései bizakodóvá tesznek abban, hogy jó úton indultunk el, és biztosabb jövőt teremthetünk a magyar családoknak is” – jelentette ki.

A 2021-es állami büdzsé kapcsán kifejtette, hogy „ambíciózus, bátor költségvetést fogadtunk el, ami egyszerre fogja vissza az állami kiadásokat és biztosítja a nagyinfrastruktúra fejlesztését”.

A tájékoztatóban Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes mellett Cseke Attila fejlesztési és közigazgatási, Novák Károly Eduárd sport- és ifjúságügyi, valamint Tánczos Barna környzetevédelmi, vízügyi és erdőgazdálkodái miniszter számolt be a szövetség kormányzati megvalósításairól.

Maszol

Kapcsolodó cikkek