Kelemen Hunor: az RMDSZ meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt - Külhoni Magyarok
Hírek

Kelemen Hunor: az RMDSZ meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt

Ha az Orban-kormány felelősséget vállal a parlamentben a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért, az RMDSZ meg fogja szavazni a bizalmatlansági indítványt, jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Agerpresnek, hangsúlyozva azonban, hogy a szövetség jelenleg nem érdekelt a kormányzásban.

„Várjuk, hogy a parlament elé jöjjenek a felelősségvállalási nyilatkozattal, ezt követően kötelező módon lesz egy bizalmatlansági indítvány azok részéről, akik nem értenek egyet sem a módosítási eljárással, sem annak tartalmával. Mi már az elején kifejtettük, hogy senki nem kérhet tőlünk olyat, ami közösségünk érdeke ellen van. Mi tehát nem támogattuk a kétfordulós polgármester-választást és megmondtuk, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ne módosuljanak a játékszabályok 2020-ban, néhány hónappal a helyhatósági választások előtt” – jelentette ki a politikus.

Kelemen emlékeztetett: a felelősségvállalás esetében az egyetlen megoldás arra, hogy a törvény ne lépjen hatályba, a kormány megbuktatása, és ez csak bizalmatlansági indítvánnyal érhető el. „Mi meg fogjuk szavazni a bizalmatlansági indítványt. Nincs semmi harag, nem állunk senkivel konfliktusban, álláspontunkat már ismerték akkor, amikor aláírtuk a PNL-kormányt támogató egyezményt” – mondta az RMDSZ elnöke. Hozzáfűzte, a kormányülés előtt Ludovic Orban miniszterelnök felhívta őt telefonon és elmondta, hogy erre készülnek, ő pedig azt válaszolta, hogy ha lesz lehetőség, bizalmatlansági indítványt nyújtanak be, és meg is szavazzák.

Az Orban-kormány megbuktatása esetében valószínűleg szintén a Nemzeti Liberális Páert (PNL) fog kormányt alakítani, vélte Kelemen, de nyomatékosította, hogy az RMDSZ nem szándékozik kormányra kerülni. Leszögezte, nem akar előreszaladni az időben és spekulációkba bonyolódni, hogy mi lesz a következő kormánnyal.

„Én most csak az első lépésről beszélek. A felelősségvállalás esetében az első lépés a bizalmatlansági indítvány. Ha az átmegy, beindul egy másik eljárás, de erről majd akkor beszélünk. A labda az államelnök térfelén lesz és nem a politikai pártokén” – szögezte le Kelemen.

Az RMDSZ csütörtökön kiadott közleményében is leszögezte, hogy támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt: „Ma a kormány bejelentette, hogy felelősségvállalással készül módosítani az önkormányzati választás törvényén, azaz kétfordulós polgármester-választást vezetne be.

Az RMDSZ-nek mindig világos volt az álláspontja erről: a szabályokon nem szabad játék közben módosítani. Ludovic Orban kormányának beiktatása előtt is elmondtuk: csak úgy tudjuk támogatni az új kabinetet, ha az sem sürgősségi kormányrendelettel, sem felelősségvállalással nem módosít a választási törvényen. A Szövetség támogatni fogja a bizalmatlansági indítványt.”

Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány felelősséget fog vállalni a kétfordulós polgármester-választást lehetővé tevő törvényért.

Maszol

Kapcsolodó cikkek

  • Talpra tud-e még állni a Szövetség?

    Ismét képviselő nélkül maradt Brüsszelben a felvidéki magyarság, miután a Magyar Szövetségnek a legutóbbi választáson (sem) sikerült képviselőt küldenie