Kelemen Hunor: az új kormány beiktatásával véget ért a politikai káosz, de nem lesz könnyű - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Kelemen Hunor: az új kormány beiktatásával véget ért a politikai káosz, de nem lesz könnyű

Kelemen Hunor szerint az új kormány beiktatásával véget ért a politikai káosz, és a Ciucă-kabinettel a romániai politikában visszaáll valamiféle rend.

A Facebook-oldalán csütörtök este közzétett videoüzenetében az RMDSZ elnöke azt mondta: sokan kérdezik, hogy miért lépett be az szövetség egy olyan koalícióba, amelynek nélküle is megvan a parlamenti többsége. „Erre nekünk egyetlenegy válaszunk van: a magyar közösség érdekeit a következő időszakban a kormány tagjaként hatékonyabban tudjuk képviselni, mint ellenzékben az AUR és az USR mellett” – idézi Kelemen Hunor kijelentését az Agerpres.

A kormányfőhelyettes hangsúlyozta, az RMDSZ nem lesz „díszítőelem” ebben a koalícióban, a kormányra lépésének voltak feltételei.

Megtartotta a minisztereit és a miniszterelnök-helyettesi tisztségét, valamint elfogadtatta a partnereivel, hogy a kormányprogramba bekerüljön minden olyan előírás, amely a 2020 decemberében beiktatott kormány programjában is szerepelt a nemzeti közösségek jogainak védelméről, a kisebbségi törvény elfogadásáról, a magyar nyelvű oktatás, az anyanyelv-használat védelméről.

Emlékeztetett: nagyon sok településen most már kormányhatározattal biztosítják a zászló- és címerhasználati jogot, és ezt a munkát folytatni fogják. A szövetség elnöke elmondta, a családvédelem és -támogatás az RMDSZ egyik legfontosabb célkitűzése.

Ezért kezdeményezték azt, hogy az új kormányban legyen egy családtámogatással foglalkozó minisztérium. A kormányprogramba ugyanakkor beírták azokat a terveiket, amelyek jobb és kiszámíthatóbb életet biztosítanak: adókedvezményeket és adóleírást a többgyerekes családoknak, lakásvásárláshoz vagy lakásépítéshez támogatás a fiatal családoknak, autóvásárlási támogatás. 2022 januárjától ugyanakkor emelik a szociális juttatásokat, nyugdíjakat, a minimálbért és a gyereknevelési támogatást is.

Mindezt úgy sikerült tető alá hoznunk, hogy nem emelünk adókat, illetékeket a következő évben” – húzta alá.

Kelemen ugyanakkor úgy véli: egy közel 70 százalékos többséggel bíró kormánynak be kell vállalnia fontos reformokat is. Az RMDSZ szempontjából a legfontosabb az alkotmány revíziója – mindenekelőtt annak tisztázása, hogy milyen típusú köztársaság Románia. „Mi a parlamentáris köztársaság bevezetését fogjuk javasolni a partnereinknek” – jelentette ki.

A politikus szerint a következő időszakban is szükség lesz olyan intézkedésekre, amelyek lehetővé teszik minél több emberi élet megmentését, minél jobb kórházi feltételek biztosítását. Az intenzívterápiás ágyak számát szerinte tovább kell növelni. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor nagyon bízik abban, hogy ez a koalíció meg tudja őrizni ezt a többséget és stabilitást nyújt az országnak, mert egy olyan lehetőség előtt áll, amelyre nem volt példa az elmúlt harminc évben: az újraépítési alapból 30 milliárd euró, az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny programból 10 milliárd euró áll települések, többek között a magyar közösségek fejlesztésére.

Két dolgot biztosan állíthatok. Nem lesz könnyű dolgunk ebben a koalícióban, ugyanakkor bennünket továbbra is az egyenes beszéd fog jellemezni, és minden döntésünkkel a magyar közösség érdekeit fogjuk képviselni!” – szögezte le videoüzenetében Kelemen Hunor.

Krónika

Kapcsolodó cikkek