Kelemen Hunor: Azért támadni a magyar kormányt, mert segít, elítélendő - Külhoni Magyarok
Hírek

Kelemen Hunor: Azért támadni a magyar kormányt, mert segít, elítélendő

Az RMDSZ elnöke szerint nincs most idő elmagyarázni Szabó Tímeának, mit jelent a nemzeti szolidaritás.


A szolidaritás a tettekben mutatkozik meg, s a magyar kormány bebizonyította, hogy lehet rá számítani – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A műsorban arról beszéltek, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke hétfőn a parlamentben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalására reagálva arról beszélt, nem lehet tudni, hová mennek a Magyarország által beszerzett maszkok.

„Ahányszor a miniszterelnök parádézik a sajtó előtt a kórházakban, a fele esetben nincsen a fogadó orvosokon maszk vagy az a sebészi maszk van, amiről az orvosok nagy része azt mondja, hogy nem sokat ér” – mondta Szabó Tímea, úgy folytatva: viszont azt hallják, hogy Kolozs megyében 21 ezer maszkot, Maros megyében pedig 60 ezret kaptak, valamint Beregszászban, Csíkszeredában, Kovászna megyében, Zilahon, Horvátországban és Macedóniában is.

Erdély

Kelemen Hunor erre reagálva elmondta, nem örült a nyilatkozatnak, de arra most nem áll rendelkezésre sok idő, hogy elmagyarázzák Szabó Tímeának, miként került a Kárpát-medencei magyarság jelentős része abba a helyzetbe, amiben él. „Azt sem tudjuk elmagyarázni, hogy mit jelent a nemzeti szolidaritás” – fűzte hozzá. Kelemen Hunor szerint azért támadni a magyar kormányt, mert segít, elítélendő.

Kárpátalja

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a műsorban úgy reagált, a magyar kormány „nemes” gesztusa köszönetet érdemel, hiszen jelentős problémák voltak a helyi egészségügyi szakemberek ellátottságában, ami most megoldódott. Szabó Tímea nyilatkozata – fűzte hozzá – nemcsak a magyar nemzeti, de alapvető európai értékeknek sem felel meg, hiszen a szolidaritást, az együttérzést is támadja. Szerinte az ellenzéki képviselők nem arra törekednek, hogy megoldják a problémát, hanem azt a politikai haszonszerzésre használják.

Felvidék

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, a Magyar Közösségi Összefogás volt listavezetője a műsorban azt mondta, a felvidéki magyarság jelentős része rendkívül negatívan értékelte Szabó Tímea megnyilvánulását. Úgy fogalmazott 100 évvel a trianoni döntés után, amikor lassan már begyógyulni látszanak a sebek és példás együttműködés alakult ki, a magyar kormány jelentős támogatása mellett, az ilyen kijelentések nagyon rosszul esnek mindenkinek.

Bárdos Gyula a reményének adott hangot, hogy az ellenzéki oldalon is vannak olyan politikusok, akik nem Szabó Tímeához hasonlóan gondolkodnak, mert ha nincsenek ilyenek, akkor – szerinte – nagyon nagy a probléma.

Vajdaság

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke – a Kossuth rádióban – úgy reagált a nyilatkozatra, hogy nem lepődtek meg, mert csak a „régi lemezt” játszotta le újra Szabó Tímea. „Ismerjük a lemezt, ismerjük a lemezlejátszót; arra kellene rájönni a lemezforgatóknak, hogy a lemez össze van karistolva és hallgathatatlan már” – fogalmazott.

Hozzátette, erre a gyűlöletkeltésre nincs nyitottság a magyar társadalomban; fontos az is, hogy amit az ellenzéki politikusok folyton számon kérnek a kormányon, például az európaiságot és a szolidaritást, az most bizonyosságot kapott, hiszen a kormány segített. Őt leginkább az ügy kapcsán beindult „szerecsenmosdatás” lepte meg, illetve az, hogy az ellenzéki térfélről nem volt senki, aki elhatárolódott volna Szabó Tímea felszólalásától.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80