Kelemen Hunor: nem kommentáljuk Ciucă jelölését, de egyszer már elfogadtuk - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Kelemen Hunor: nem kommentáljuk Ciucă jelölését, de egyszer már elfogadtuk

Ha minden jól megy, jövő héten be lehetne iktatni az új kormányt – jelentette ki Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke csütörtökön, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicolae Ciucát jelölte a miniszterelnöki tisztségre.

„Ez a PNL döntése, nem kommentálom a koalíciós partnerünk döntését. Ma (csütörtök – szerk. megj.) lenne az első találkozó, amelyen Ciucă úr is részt vesz a liberálisok kormányfőjelöltjeként. (…) Ha minden jól megy, a jövő héten, szerdán, csütörtökön sor kerülhet a miniszterjelöltek meghallgatására, és legkésőbb csütörtökön szavazhatna a parlament az új kormány beiktatásáról” – nyilatkozta a politikus az Agerpres hírügynökségnek. Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy az RMDSZ már a korábbi nevesítésekor is elfogadta Nicolae Ciucát, és egyeztetett vele a kormányprogramról is, „összehangolták az álláspontokat”.

Az RMDSZ elnöke szerint maradt még néhány kérdés, amit az elkövetkező napokban, a hét végén meg kell vitatniuk a koalíciós tárgyalásokon, hogy hétfőn Klaus Iohannis államelnök elé állhassanak a kormányprogrammal és a miniszterjelöltek listájával. Gheorghe Flutur, a PNL első alelnöke csütörtökön bejelentette, hogy az alakulat végrehajtó bizottsága egyöntetű döntéssel jóváhagyta Nicolae Ciucă jelölését a miniszterelnöki tisztségre.

Emellett arról is döntöttek, hogy a liberálisok küldöttségét Nicolae Ciucă fogja vezetni a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az RMDSZ-szel folytatott kormányalakítási tárgyalásokon.

Krónika

Kapcsolodó cikkek