Kelemen Hunor szerint alkotmánymódosításra, hosszú távú reformokra köteles a nagykoalíciós kormány - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Kelemen Hunor szerint alkotmánymódosításra, hosszú távú reformokra köteles a nagykoalíciós kormány

Az RMDSZ a rotációs elv alapján előbb Nicolae Ciucát támogatja a kormányfői tisztségbe másfél évre, majd a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kijelölt kormányfőt – jelentette be Kelemen Hunor a Cotroceni-palotában lezajlott kormányalakítási egyeztetések után.

„Mindannyian egyetértettünk a kormányfői tisztség rotációs elven alapuló betöltésével. Mostantól másfél évig Nicolae Ciucă lesz a miniszterelnök, azután pedig a PSD jelöltje” – idézi az Agerpres az RMDSZ elnökét.

Hozzátette, egy ilyen nagy arányú parlamenti többségre támaszkodó koalíciónak az égető, aktuális problémákon túlmenően hosszú távra kell terveznie. Beszámolója szerint az elnöki hivatalban tartott egyeztetéseken is elmondta: az RMDSZ álláspontja szerint a kormánykoalíció köteles lesz érdemi reformokat végrehajtani, beleértve az alkotmány felülvizsgálatát, illetve a hosszú távú fejlesztési projekteket.

Megerősítette ugyanakkor, hogy az RMDSZ megtartja az eddigi három minisztériumát, illetve a miniszterelnök-helyettesi tisztséget. Kelemen azt is elmondta, hogy a nap folyamán összeül a Szövetség Állandó Tanácsa, amely jóváhagyja az alakulat miniszterjelöltjeit.

Azt fogja javasolni, hogy Cseke Attila, Tánczos Barna és Novák Eduárd maradjon a három tárca élén, a kormányfő-helyettesi tisztséget pedig továbbra is jómaga töltse be.

Klaus Iohannis államfő hétfőn a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a Szociáldemokrata Párttal (PSD), az RMDSZ-szel és a Románok Egyesítéséért Szövetséggel (AUR) tárgyalt az új kormány megalakításáról. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem vett részt az elnöki hivatalban tartott egyeztetéseken.

Krónika

Kapcsolodó cikkek