Kelemen Hunor szerint Ceauşescu retorikáját vette át Ludovic Orban - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Kelemen Hunor szerint Ceauşescu retorikáját vette át Ludovic Orban

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor retorikáját vette át Ludovic Orban, a vezető román kormánypárt elnöke, amikor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Hargita megyei szervezetének vasárnapi küldöttgyűlésén azt fejtegette, hogy a beruházásokkal Székelyföld etnikai összetételét is jelentősen meg lehet változtatni.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Maszol.ro portálnak reagált a román parlament alsóházi elnöki tisztségét is betöltő Ludovic Orban kijelentéseire.
Kelemen Hunor szerint Ludovic Orban kijelentése azt jelzi, hogy a politikus nem tud szabadulni a ’70-es, ’80-as évekből megörökölt gondolkodásmódtól. „Azt mondani, hogy a gazdaságfejlesztésnek az etnikai arányok megváltoztatása a célja; hát Ceauşescu is éppen ezt akarta az iparosítással” – nyilatkozta a Maszol.ro-nak Kelemen Hunor.

A miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Kelemen Hunor hozzátette: „Aki ilyen céllal akar befektetni, beruházni, az inkább messze kerülje el Székelyföldet”.

Az RMDSZ elnöke Ludovic Orbannak azt a kijelentését is kifogásolta, amely szerint Hargita megyét azért kerülték el a beruházások, mert az RMDSZ úgy vélte: „jobban kézben tudja tartani a választóit, ha azok függőségi helyzetben vannak”.

Kelemen Hunor kijelentette: Ludovic Orban úgy tett, „mintha most jött volna egy másik bolygóról, és ezzel elsősorban az erdélyi magyar választókat nézi le”. Megjegyezte: az RMDSZ azért tudja képviselni az erdélyi, székelyföldi magyarokat is, mert immár harminc éve folyamatosan megkapja ehhez a támogatást – jelentette ki a szövetség elnöke. Úgy vélte: Ludovic Orban „buta nyilatkozata” méltatlan egy pártelnökhöz, akinek ismernie kellene az ország minden régiója helyzetét.

Ludovic Orban vasárnap beruházásokat ígért a 85 százalékban magyarok által lakott székelyföldi Hargita megyének, és kijelentette: „ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni (…). Ha itt termelő kapacitások alakulnak ki, és szükség lesz a munkaerőre, nyilvánvaló, hogy jönnek majd munkakeresők is”.

MTI

Kapcsolodó cikkek