Kelemen teljes mértékben egyetért Potápival, az RMDSZ egy befutóhelyet ajánl az EMSZ-nek - Külhoni Magyarok
Hírek

Kelemen teljes mértékben egyetért Potápival, az RMDSZ egy befutóhelyet ajánl az EMSZ-nek

Potápi Árpád egy olyan nemzetpolitikai irányt erősít, amely magába foglalja a határon túli magyar politikai képviselet biztosítását – nyilatkozta a Krónikának Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Lapunk annak kapcsán kereste meg az RMDSZ élén álló politikust, hogy Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerdai közleményében felkérte a szövetség vezetőségét, utasítsa vissza a nemzetpolitikai államtitkár részéről az Erdélyi Magyar Néppártot és a Magyar Polgári Pártot ért „nemzetárulózást.”

Kelemen Hunor szerint a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára azt teszi, amit a magyar kormány a miniszterelnöktől kezdve a miniszterelnök-helyettesen keresztül sok-sok más politikusig az elmúlt években tett. „Ez a nemzetpolitikai irányvonal magába foglalja az RMDSZ-nek adott politikai és morális támogatást minden olyan kérdésben, amely a romániai, erdélyi közképviseletet erősíti. Ez a helyes irány nem 2020-ban kezdődött. A 2019-es európai parlamenti választásokon is együtt kampányoltunk, s így történik ez már közel tíz esztendeje” – hangsúlyozta lapunknak Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök leszögezte: teljes mértékben egyetért Potápi Árpád kijelentésével. Hozzátette ugyanakkor, hogy „akinek nem inge, ne vegye magára”.

Az RMDSZ elnöke szerint Potápi Árpád azt mondta, Biharban, Szatmárban – de ez szerinte Marosvásárhelyre és sok más helyre is igaz – nem elfogadható, hogy magyar politikai szervezetek román jelölteket támogassanak a magyarral szemben, s ezáltal veszélyeztessék a magyar képviseletet. „A magyar-magyar verseny helye adott, azokról a régiókról van szó, ahol tömbben él a magyarság, így nem kerül veszélybe a képviselet. Máshol viszont kockázatokkal jár a versengés. Potápi Árpád nem nevesített senkit, egy nagyon pontos, elvi álláspontot fogalmazott meg, amellyel teljes mértékben egyetértek” – közölte Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint nem érdemes foglalkozni olyan „sértődésekkel, frusztrációkkal”, amelyek kezelésére, megváltoztatására az elmúlt harminc év is kevés volt. „Bizonyára 2020-ban sem lesz ehhez elég erőnk és tudásunk. Türelmünk viszont rengeteg van” – tette hozzá a politikus.

Arról is megkérdeztük Kelemen Hunort, milyen esélyt lát a megegyezésre a parlamenti választásokat megelőzően az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) égisze alatt egyesülő két kis párttal. Az RMDSZ vezetője elmondta: figyelembe vették a választási eredményeket, arányokat, ezt tették 2016-ban is, amikor a Magyar Polgári Párttal (MPP) sikerült egyezségre jutni. „Mindent, így az együttműködés fontosságát is figyelembe véve egy befutó parlamenti helyet tudtunk ajánlani, hiszen a két formációnak rosszabbak a mostani eredményeik közösen, mint az MPP egyedül volt” – hangsúlyozta a politikus.

Kelemen kiemelte ugyanakkor, hogy a parlamenti helyek kérdésén kívül rengeteg együttműködési lehetőség van az önkormányzatokban, a pályázatok, fejlesztések tekintetében, az erdélyi magyarság problémáinak nemzetközi megjelenítésében. Az RMDSZ és az EMSZ vezetői csütörtökön délután ülnek – harmadszorra – tárgyalóasztalhoz.

Mint arról beszámoltunk, Potápi Árpád államtitkár korábban úgy vélekedett: „Bihar és Szatmár megyében az RMDSZ jelöltjére egy másik magyar jelöltet ráindítani, az nemzetárulás”. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke éles hangon bírálta a kijelentést, tiltakozva ellene. a volt EP-képviselő ugyanakkor szerdán felkérte Potápi Árpád János államtitkárt, hogy vizsgálja felül megnyilatkozásait, és vonja vissza az Erdélyi Magyar Szövetségnek a romániai választásokon indított jelöltjeivel kapcsolatos „nemzetárulói megbélyegzését.”

Krónika

Kapcsolodó cikkek