Készül a szabad utazásról szóló magyar–román megállapodás, Kelemen szerint Cîțu nyitottan viszonyul hozzá - Külhoni Magyarok
Hírek

Készül a szabad utazásról szóló magyar–román megállapodás, Kelemen szerint Cîțu nyitottan viszonyul hozzá

Florin Cîțu kormányfő nyitott egy olyan megállapodás elfogadására, amely kölcsönösen elismeri a magyar, illetve román oltási igazolásokat a karanténmentes, szabad utazás érdekében – nyilatkozta a Krónikának Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke szerint akár napokon belül döntés születhet az ügyben.

Jelenleg az üzleti céllal utazók és a 24 óra alatt átutazókon kívül csak azok a magyar állampolgárok léphetnek be karanténmentesen Magyarországra, akik a magyarországi hatóságok által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azaz Magyarországon oltották be őket koronavírus ellen. A kettős állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok túlnyomó többsége viszont Romániában kapott oltást.

A helyzetet egy olyan magyar–román államközi megállapodás oldaná meg, amely kölcsönösen elfogadja a vakcinálást igazoló dokumentumokat.

Magyarország eddig Montenegróval, Szerbiával, Szlovéniával és Bahreinnel kötött az egymás vakcinaigazolásait kölcsönösen elismerő, szabad utazásról szóló egyezményt. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában beszélt arról, hogy számos állammal folynak tárgyalások a vakcinaigazolványok kölcsönös elfogadásáról, a szomszédos országok pedig prioritást élveznek ebben a kérdésben.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a Krónika megkeresésére kedden elmondta: a múlt heti, gyulai magyar–román külügyminiszteri találkozón a felek jelezték egymásnak, hogy van egy ilyen megállapodási szándék.

Magam is jeleztem Florin Cîțu miniszterelnöknek az egyezmény kérdését, de Bogdan Aurescu külügyminiszter is beszélt ez ügyben a kormányfővel, aki nagyon nyitottan állt az ügyhöz” – tájékoztatta lapunkat az RMDSZ-elnök. Hozzátette: néhány napon belül véglegesíteni lehet a megállapodást. Mint mondta, néhány testülettel egyeztetni kell a kérdés kapcsán, például a Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár által vezetett országos vészhelyzeti bizottsággal. A politikus szerint még nem egyértelmű, hogy milyen formában születik döntés: tárcaközi megállapodással, kormányhatározattal, memorandummal, vagy belügyi jegyzék révén.

Kérdésünkre Kelemen Hunor fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen, az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő megállapodás csak a szabad utazásról szól, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem.

Az RMDSZ vezetője ugyanakkor elmondta: tájékoztatta Magyar Leventét, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát a kettős állampolgárságú erdélyi magyarok jelzéseiről, miszerint a Romániában kapott oltási igazolásuk ellenére sem kaphatnak magyar védettségi igazolványt, illetve nem élhetnek az oltottaknak járó magyarországi kedvezményekkel.

A jelenlegi helyzet egyébként rendkívül hátrányosan érinti azokat a kettős állampolgárokat is, akik jeggyel rendelkeznek az idei labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseire.

Ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint – mely az UEFA honlapján is olvasható – magyar állampolgárként csak védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni a Puskás Arénába, külföldi állampolgárként pedig csak akkor, ha Magyarország kétoldalú egyezményt kötött az illető állammal, vagy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel rendelkezik. Tehát a jelen állás szerint számos erdélyi magyar szurkoló annak ellenére kénytelen lesz a cseppet sem olcsó teszthez folyamodni, hogy mindkét oltása már több mint tíz napja megvan.

Krónika

Kapcsolodó cikkek