Kétnyelvű helységnévtáblákat állíttatott Hargita megye tanácsa Úzvölgye település határaiba - Külhoni Magyarok
Hírek

Kétnyelvű helységnévtáblákat állíttatott Hargita megye tanácsa Úzvölgye település határaiba

Kétnyelvű helységnévtáblákat állíttatott hétfőn délután Hargita megye tanácsa az elnéptelenedett Úzvölgye település határaiba.

A táblaállításra azt követően került sor, hogy Hargita megye a sajátjaként telekkönyveztette a településen áthaladó megyei utat, és a törvényes határidőn belül senki nem támadta meg a lépést a bíróságon.

A település határait jelző táblák olyan területre kerültek, amelyet Bákó megye is magáénak tekint. A Bákó megye határát jelző tábla a most megjelölt településtől nyugatra, Hargita megye felé van kitéve.

A hétfőn délután, már sötétben tartott táblaállítási ceremóniát élőben közvetítették Borboly Csabának, a Hargita megyei önkormányzat elnökének a közösségi oldalán. A politikus elmondta: a megyehatár táblát mindaddig nem tehetik ki, míg a határ megállapítása per tárgyát képezi. Hozzátette: a település határát jelző táblák sem oda kerültek, ahová szeretnék, de pillanatnyilag a most behatárolt területre rendelkeznek a tulajdonjogot igazoló telekkönyvi kivonatokkal.

A hétfő délutáni eseményen jelen voltak a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek a (RMDSZ) vasárnapi parlamenti választásokra készülő csíki képviselő- és szenátorjelöltjei, valamint a csíki medence több polgármestere. A táblákat katolikus pap szentelte meg.

A táblaállítást meghirdető vasárnapi videoüzenetében Borboly Csaba azt a meggyőződését hangoztatta, hogy akármilyen eredmény is szülessék a december 6-i választásokon, az RMDSZ nem köthet olyan szövetséget, amely nem tartalmazza Úzvölgye helyzetének a rendezését is.

A vasárnapi videóban Hajdu Gábor képviselőjelölt arról beszélt, hogy miután jogerős bírósági ítéletekkel sikerült tisztázni, hogy a terület Csíkszentmárton községhez tartozik, a határt is meg kell jelölni, hogy „akik befurakodnak ártó szándékkal, tudják, hogy hol járnak”.

A jogász képviselőjelölt arra az ítéletre utalt, amelyben a Marosvásárhelyi Táblabíróság október elején jogerősen elutasította a Bákó megyei Darmanesti Csíkszentmárton község elleni keresetét. A területre igényt tartó Darmanesti bírósági úton próbálta érvényteleníteni azt a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot, mely a község közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt és a temető szomszédságában álló egykori kaszárnyasort. A táblabíróság arra hivatkozva utasította el a keresetet, hogy a csíkszentmártoni önkormányzati határozatot kormányhatározat is megerősítette, ezért a kormányhatározatot kellene érvényteleníteni.

Darmanesti önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, amelyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt. A tavaly júniusi erőszakos eseményeket szervező szélsőségesen nacionalista Calea Neamului Egyesület december elsejére, a román nemzeti ünnepre is megemlékező rendezvényt hirdetett az úzvölgyi katonatemetőbe.

MTI

Kapcsolodó cikkek