Kihirdették a „Milyen jó, hogy itt vagyunk” videópályázat eredményeit - Külhoni Magyarok
Hírek

Kihirdették a „Milyen jó, hogy itt vagyunk” videópályázat eredményeit

Két erdélyi és egy felvidéki alkotás nyerte a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által a Nemzeti Összetartozás Napja és Trianon 100. évfordulója alkalmából fiatalok számára meghirdetett „Milyen jó, hogy itt vagyunk” című videópályázatot.

A pályázati felhívást május 12-én tették közzé anyaországi és külhoni 10-25 évesek számára, akik olyan, telefonnal vagy akár kamerával készült kisfilmmel jelentkezhettek, amelyben bemutatják, mit jelent számukra a nemzeti összetartozás. A pályázók interjút készíthettek szüleikkel, nagyszüleikkel, barátaikkal, de akár csoportosan, táncos vagy zenés produkció keretében is kifejezhették, mit jelent számukra a magyarság és az összetartozás.

A fiatalok három korcsoportban jelentkezhettek: 10-14 évesek, 15-18 évesek és 19-25 évesek korosztálya. Az alkotások hossza minimum 15 másodperc, maximum 5 perc lehetett.

A felhívás az egész világ magyarságát megmozgatta: a szűk két hetes beadási határidő alatt több mint félezer pályamunka érkezett a Föld minden tájáról, Kanadától Székelyföldön át Argentínáig.

Az eredményhirdetés június 3-án délután 3 órától élőben zajlott a Külhoni Magyarok Youtube csatornán, ahol korcsoportonként bemutatták a legjobb 10 kisfilmet, majd Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jelentette be a győzteseket. A 10-14 évesek korcsoportjában az első helyezett Farkas Leila, Farkas Luca és Farkas Gréta Mese Amáliáról című kisfilmje lett (Nyikómalomfalva, Erdély), a 15-18 évesek korcsoportjában Varga Dániel és Gáspár András Határtalanság című alkotása (Fülek, Szlovákia), a 19-25 éves korosztályban pedig Deák András 100 év után is itt vagyunk című kisfilmje (Erdőfüle, Románia), amely a 102 éves Kolumbán Juliska néni történetét mutatja be.

A három győztes alkotás 300-300 ezer Ft értékű pénzjutalomban részesül, emellett számos különdíjat is kiosztanak a legjobb munkák alkotói között, amelyről a következő napokban döntenek. A felvezetőben elhangzott: a következő napokban a győztesek mellett az összes beérkezett pályamunkát közzéteszik a Külhoni Magyarok honlapon és Youtube csatornán.

Kapcsolodó cikkek