Kijelölte a kabinet leendő magyar tagjait az RMDSZ, kisebbségi fejezet is lesz a kormányprogramban - Külhoni Magyarok
Hírek

Kijelölte a kabinet leendő magyar tagjait az RMDSZ, kisebbségi fejezet is lesz a kormányprogramban

Egyhangúlag úgy döntött az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa hétfőn délutáni online ülésén, hogy támogatja az alakulat kormánykoalícióban való részvételét – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök a miniparlament ülése után rendezett sajtótájékoztatóján.

A kormányprogram kapcsán Kelemen kifejtette: abban külön kisebbségi fejezet is lesz, amelyben szerepelnek az identitás megőrzésének garanciái, beleértve egy kisebbségi törvényt is. Ez – százalékarány előírása nélkül – az anyanyelvhasználati küszöb csökkentéséről is szól, és az anyanyelvi oktatást is szavatolja.

Az RMDSZ elnöke közölte, ha a parlamentnek sikerül megalakulnia, kedden délután meghallgathatná a miniszterjelölteket, és szerdán a kormány le is tehetné az esküt.

A miniszterelnök-helyettesi tisztségre Kelemen Hunor szövetségi elnököt jelölte az SZKT, míg a fejlesztési tárcát Cseke Attila szenátusi frakcióvezető, a környezetvédelmit pedig Tánczos Barna szenátor vezetheti. Az ifjúsági és sportminisztérium vezetésére Novák Károly Eduárd paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározót, a Román Kerékpáros-szövetség elnökét jelölték.

Kelemen Hunor elmondta: rövid megszakításokkal tíz napja folynak a koalíciós tárgyalások, de a sajtótájékoztató pillanatában is folyt a szöveg véglegesítése.

A program kitér egy, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadására is, hiszen ezt az alkotmány írja elő.

Kelemen valószínűnek tartotta, hogy azt a törvényt porolják le, és alakítják át, amelyet még 2007-ben a Tăriceanu-kormány terjesztett be a parlamentben.

Kelmen Hunor tájékoztatása szerint a kormányprogram kitér arra is, hogy a közigazgatási törvénykönyv módosításával csökkentik azt a küszöböt, amely fölött a helyi közigazgatásban nyelvhasználati jogok illetik meg a kisebbségeket. Megjegyezte azonban: a kormányprogramban nem szerepel, hogy a jelenlegi 20 százalékos arányt pontosan meddig csökkentik. Arra is kitért, hogy az RMDSZ javaslatai a program gazdasági, munkaügyi és fejlesztési fejezetébe is bekerültek.

Nem került viszont be a kormányprogramba az USR által szorgalmazott kétfordulós polgármester-választás, mert az RMDSZ ezzel nem ért egyet.

Hozzátette: abban egyeztek meg a koalíciós partnerekkel, hogy a kormányprogram csak olyan kitételeket tartalmazhat, amelyekben egyetértés van a koalícióra lépő három politikai alakulat között.

Az RMDSZ-nek juttatott tárcák közül a Fejlesztési, Közművesítési és Közigazgatási Minisztériumot és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumot is kiemelt fontosságúnak minősítette.

Előbbiről elmondta: a tárca nemcsak kifizető hivatalként fog működni, hanem az egész ország fejlesztési stratégiáját és az ország régiói közötti fejlesztési egyenlőtlenségek kiegyensúlyozásának tervét is ez dolgozza ki. Utóbbit azért tartotta fontosnak, mert az EU forrásainak a felhasználásánál a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem fokozott figyelmet kap.

Kelemen Hunor elmondta: a miniszterelnök-helyettesi és miniszteri tisztségeken túl az RMDSZ-nek 12 államtitkári és egy helyettes államtitkári tisztség is jut.

Az MTI-nek az úzvölgyi katonatemetőre vonatkozó kérdésére a politikus azt a meggyőződését hangoztatta, hogy erről a két ország védelmi minisztériumának kell megállapodnia. Azt is megemlítette: hogy a megállapodáshoz az RMDSZ politikai hátszelet biztosít.

A magyar kormány által finanszírozott, de jelenleg kormányközi megállapodásra váró erdélyi gazdaságfejlesztési programra vonatkozó kérdésre Kelemen Hunor elmondta: a kormányprogramban szerepel a román-magyar kétoldalú kapcsolatok megerősítése, és ebben a keretben ez a program is helyet fog kapni.

„Azon az állásponton vagyunk, hogy a Partiumban is folytassuk azt, amit Székelyföldön elkezdtünk” – fogalmazott a politikus.

Lapunk megkérdezte az RMDSZ elnökétől, nem vették-e fontolóra a szövetség vezetői, hogy magyar nyelven, jó napottal köszöntsék Klaus Iohannis államfőt a Cotroceni-palotában megtartott kormányalakítási konzultáción. Kelemen Hunor kifejtette: eddig is úgy kezdődtek a találkozók, hogy az államfő jó napot köszönt, „és ők is így köszöntötték”.

Krónika

Kapcsolodó cikkek