Koalíciós megállapodást kötöttek a jobbközép pártok - Külhoni Magyarok
Hírek

Koalíciós megállapodást kötöttek a jobbközép pártok

A 2020-2024 közötti közös kormányzásról kötött megállapodást hétfőn Romániában az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A parlamenti voksok 56 százalékára számító jobbközép koalíció Florin Citu (PNL) jelenlegi pénzügyminiszter számára kér kormányalakítási megbízást az államfőtől.

A megállapodást Ludovic Orban PNL-elnök, Dan Barna és Dacian Ciolos, az USR-PLUS társelnökei és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke írta alá hétfőn a parlamentben.

A közös kormányzás alapelveit lefektető hétpontos dokumentumban arra vállalkoznak, hogy a stabil, kiszámítható, szakszerű kormányzással javítsák a közszolgáltatások minőségét, az állampolgárok életminőségét nemtől, nemzetiségtől, vallástól, kortól, társadalmi körülményektől függetlenül.

„A szabadság, tisztelet, integritás, egyéni felelősség és szolidaritás közös értékek, amelyek összekötnek bennünket. Készen állunk arra, hogy megvédjük ezeket az értékeket, amikor ezek veszélyben vannak, és hogy továbbvigyük Romániát az európai úton” – olvasható a koalíciós megállapodásban.

Az aláíró pártok vállalják, hogy komoly tapasztalattal és jó hírnévvel rendelkező szakembereket javasolnak a köztisztségekbe. Nem támogatják a nepotizmust és a klientúraépítést, a köztisztségek betöltésénél versenyvizsga esetén betartják a kompetencia és a semlegesség elvét. A megállapodás a pártváltoztatás tilalmára is kitér: a pártok vállalják, hogy szervezeteikbe nem fogadnak be más politikai párt színeiben mandátumot nyert képviselőket.

A megállapodás szerint a képviselőház élére Ludovic Orbant (PNL), a szenátus élére – az egykori Ciolos-kormány volt pénzügyminiszterét – Anca Dragut (USR-PLUS) javasolják házelnöknek.

A megállapodás aláírását követően Ludovic Orban elmondta: a koalíció egy hozzáértő, felelős, az ország modernizálására, a közszolgáltatásokat korszerűsítő kormányzásra vállalkozik. Dan Barna elmondta a mintegy 300 oldalas kormányprogram is nagyjából elkészült, már csak finomításokra szorul, és azokat a közös vállalásokat tartalmazza, amelyben valamennyi koalíciós partner egyetért.

Kelemen Hunor azt hangsúlyozta: nyolc év politikai válság után véget kell vetni a demagógiának, elérkezett a stabil, kiszámítható kormányzás, a közép és hosszú távú tervezés ideje, amely képes megteremteni minden ember és közösség számára a biztonságot.

A koalíciós megállapodás aláírásán a miniszterelnöki tisztség várományosa, Florin Citu is jelen volt. Kifejezte reményét, hogy a koalíciós pártok összehangolt munkájával lehetővé válik, hogy az új kormány karácsonyig megkapja a parlament bizalmát, és meghozhassa a 2021-es évet érintő legsürgősebb pénzügyi, gazdasági intézkedéseket.

A kormányban a két kisebbik pártnak egy-egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettese lesz, a PNL 9, az USR-PLUS 6, az RMDSZ pedig 3 minisztert jelöl.

A koalíciós megállapodás után nem sokkal az elnöki hivatal közölte: Klaus Iohannis államfő kedden újabb kormányalakítási konzultációra várja a parlamenti pártokat.

MTI

Kapcsolodó cikkek