Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át két felvidéki személyiség, tevékenységük elismeréseként - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át két felvidéki személyiség, tevékenységük elismeréseként

Magyar állami kitüntetésben részesült két felvidéki személyiség a Magyarország Pozsonyi Nagykövetségén, 2021. április 14-én. Az ünnepélyes díjátadót a járványügyi intézkedéseket figyelembe véve idén is szűk körben tartották. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést ebben az évben Németh Gabriella, az MKP és a Pozsony Megyei Önkormányzat volt alelnöke és Molnár Sándor, a Szlovákiai Keresztyén Egyház zsinati főtanácsosa, Rimaszombati Református Egyházközösség lelkipásztora vehette át.

Pető Tibor, Magyarország pozsonyi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete elsőként Németh Gabriellának adta át a Magyar Arany Érdemkeresztet a magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes munkája elismeréseként.

Németh Gabriella több mint harminc éve vállal aktív politikai, közéleti szerepet Szenc vidékén és Pozsony megye területén, emellett azt is fontosnak tartja, hogy a felvidéki szociális szférával szoros együttműködést folytasson. Munkahelyi kötelezettségei mellett pedig mint családanya és feleség is helyt áll.

A díjazott a kitüntetés átvétele után hangsúlyozta, hogy végtelenül hálás, amiért Magyarország köztársasági elnöke ebben a nagy megtiszteltetésben részesítette őt és továbbra is azon fog munkálkodni, hogy minden erejével, lehetőségével és tudásával segítse a magyarság megmaradását a Felvidéken.

Én bízom benne, hogy a magyarságtudat itt a szórványban is meg fog maradni, és ha rajtunk fog múlni mindenképpen erősíteni szeretnénk.”

Molnár Sándor a Magyarország kormánya által támogatott Kárpát – medencei óvoda- és bölcsőderendszer megújítása érdekében végzett munkája elismeréseként részesült a kitüntetésben. A program keretében közel ezer óvoda és bölcsőde infrastrukturális fejlesztésére került sor, illetve nagy hangsúlyt kapott a külhoni óvodapedagógusok szakmai továbbképzése is. Emellett áldozatos munkájának köszönhetően Gömör fővárosában egy óvodától az érettségiig oktató intézmény jött létre, amely az egész felvidéki magyarság számára példaértékkel bír.

Úgy érzem, én csupán egy fogaskerék vagyok ebben a gépezetben és ezért ez a kitüntetés nemcsak nekem szól, hanem mindazoknak, akik bekapcsolódtak ebbe a programba” – hangsúlyozta a díjazott.

A díjátadó ünnepség teljes egészében itt tekinthető meg.

Ma7

Kapcsolodó cikkek