Magyarellenesség: Rareș Bogdan megnyilvánulása után elvetették az RMDSZ oktatási törvényjavaslatait - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyarellenesség: Rareș Bogdan megnyilvánulása után elvetették az RMDSZ oktatási törvényjavaslatait

Sikerült az RMDSZ-es tanügyi reformjavaslatok ellen fordítania a román parlamenti képviselőket Rareș Bogdannak, a magyarellenességéről hírhedt európai parlamenti képviselőnek, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnökének.

Az egyébként magyar családtagokkal is rendelkező Bogdan hétfői Facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg az ellenzéki – de parlamenti fölénnyel rendelkező – Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány megszavazásáért cserébe a parlamentben „hallgatólagosan elfogadják” a magyar érdekvédelmi szövetség oktatásügyi törvényjavaslatait.

A PNL vezetőségi tagja szerint a „vörös pestis” (ahogy politikai riválisai emlegetik a PSD-t) „kiárusította gyermekeink nevelését az RMDSZ-nek”.

A kijelentés kísértetiesen hasonlít a PNL-t teljes mellszélességgel támogató Klaus Iohannis államfő április 29-i magyarellenes kirohanására, amikor az elnök a székelyföldi autonómiatervezet hallgatólagos képviselőházi elfogadása után magyarul, gúnyosan „köszöntötte” a szociáldemokratákat, és azt mondta, hogy „a PSD odaadta Erdélyt a magyaroknak”, majd feltette a költői kérdést, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „vajon mit ígért ezért cserébe?”.

Iohannis megnyilvánulása akkor „magyarellenes lavinát” indított el: a szenátus gyorsított eljárásban leszavazta a székelyföldi statútum-tervezetet, elvetették a közigazgatási törvénykönyvhöz javasolt RMDSZ-es (a már megszerzett kisebbségi jogokat biztosító) módosításokat, és a március 15-ét hivatalos ünnepnappá nyilvánító törvénytervezetet is „leporolták”, hogy aztán nagy többséggel elutasítsák – közben a román pártok szinte egymással versengtek abban, hogy nehogy „magyarbarátsággal” vádolhassák őket.

A televíziós műsorvezetőből politikussá lett Rareș Bogdan a választások közeledtével magyarázta a PSD és az RMDSZ közötti – általa vélt – egyezséget, és többek között azt írta, hogy az oktatás „nemzeti ügy”, illetve „a (román) gyermekeink jövője nem eladó”. Megnyilvánulásának az lett az eredménye, hogy a korábban az RMDSZ-es oktatási törvénymódosításokat (a duális képzésre, a délutáni napközis foglalkozások állami finanszírozására vagy a magyar nyelvű egyetemi felvételire vonatkozó kezdeményezéseket) támogató és felvállaló román képviselők is leszavazták a javaslatokat.

Benkő Erika, a képviselőház emberjogi és kisebbségügyi bizottságának RMDSZ-es tagja a Facebook-oldalán azt írta kedden, hogy „ma a képviselőházban minden politikai párt erején felül igyekezett ezektől elhatárolódni”.

„Csupa nemzetbiztonságot fenyegető intézkedés, amitől rettegni kell, valóban” – jegyezte meg csalódottan a háromszéki parlamenti képviselő.

A parlamentbe 2016-ban a Magyar Polgári Párt és az RMDSZ együttműködéseként RMDSZ-listán bejutott Biró Zsolt, az alsóház oktatásügyi bizottságának tagja szintén a közösségi oldalon osztotta meg keserű tapasztalatait: „Rareș Bogdan magyarokat gyalázó nacionalista kirohanása elegendő volt, hogy a képviselőház szakbizottságaiban zajló mai vitán a törvénytervezetet korábban támogató, sőt azt társkezdeményezőként felvállaló kollégák is meghátráljanak.”

A marosvásárhelyi politikus felhívta a figyelmet, hogy a „magyarfóbia” áldozata lett többek között „a napközis rendszer, az iskolai étkeztetés, a tananyagcsökkentés (…), továbbá az óvoda és bölcsőde közötti korosztály helyzetének rendezése”.

Maszol

Kapcsolodó cikkek