Még nincs megállapodás az EMSZ és az RMDSZ között, harmadik forduló következik - Külhoni Magyarok
Hírek

Még nincs megállapodás az EMSZ és az RMDSZ között, harmadik forduló következik

Továbbra sem sikerült megállapodásra jutniuk a parlamenti választásokon való lehetséges együttműködésről az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetőinek, akik szerdán másodszorra ültek tárgyalóasztalhoz Kolozsváron.

Toró T. Tibor, az EMSZ Országos Bizottságának tagja, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke a szerda délben kezdődött megbeszélést követően a Krónikának elmondta, egyelőre túl sok újat nem tud mondani, mivel álláspontjaik nem közeledtek a múlt heti első találkozóhoz képest.

A politikus közölte, csütörtökön harmadik alkalommal is leülnek tárgyalni az RMDSZ vezetőivel, és nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni arról, hogy meg tudnak-e állapodni. „Elvi és gyakorlati kérdésekben egyaránt vannak nézeteltérések, és ha ezeket nem tisztázzuk, akkor veszélybe kerülhet az esetleges együttműködés. De remélem, hogy sikerül közös nevezőre jutni” – nyilatkozta lapunknak Toró T. Tibor.

Kérdésünkre az EMNP ügyvezető elnöke hozzátette, az RMDSZ több pontban kifogásolja az EMSZ által a múlt héten előterjesztett javaslatcsomagot, de részleteket nem kívánt elárulni a tárgyalások jelenlegi szakaszában.

Lapunk reagáltatta Torót az RMDSZ szóvivőjének nyilatkozatára is. Hegedüs Csilla a Maszol.ro hírportál szerint szerdán értésre adta: a két kispárt szövetsége a jelenlegi politikai erőviszonyakat nem tükröző igényekkel állt elő. Az EMNP ügyvezető elnöke közölte, különösen nem kívánja kommentálni a szóvivő szavait, ők ugyanis az RMDSZ szövetségi és ügyvezető elnökével tárgyalnak, és velük kell megegyezniük.

Egyébként a szerdai megbeszélésen már Kelemen Hunor szövetségi elnök vezette az RMDSZ-es küldöttséget (a múlt hetin nem volt jelen), amelyet Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök képviselt még, ugyanakkor Toró T. Tiboron kívül az EMSZ részéről Mezei János társelnök, az MPP elnöke vett részt. Az egyeztetések előzménye, hogy az EMSZ társelnökei, Csomortányi István és Mezei János nemrég együttműködést ajánlott az RMDSZ-nek a közelgő parlamenti választásokra. Négy évvel korábban a Magyar Polgári Párt (MPP) két politikusa, Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József jutott képviselői mandátumhoz az RMDSZ jelöltlistáján a két politikai alakulat közti megállapodás alapján. Kulcsár-Terza a napokban közölte, az EMSZ három befutó helyre tartana igényt a tulipános listán.

Toró T. Tibor az első, október 8-ai találkozót követően (amelyet egyébként mintdkét fél „jó hangulatúnak” nevezett) a Krónikának elmondta, az általuk kezdeményezett egyeztetésen egyértelművé tették: fontosnak tartanák az együttműködést a parlamenti megmérettetés előtt, de ezt egy tágabb együttműködés keretében képzelik el. Az EMNP ügyvezető elnöke közölte, e téren az önkormányzatokban való közös munka az együttműködés egyik formája.

Krónika

Kapcsolodó cikkek