Mezei János szerint hosszú távú stratégiát kötöttek az RMDSZ-szel - Külhoni Magyarok
Hírek

Mezei János szerint hosszú távú stratégiát kötöttek az RMDSZ-szel

Mezei János szerint hosszú távú stratégia alapjait fektették le az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az RMDSZ közötti megállapodás szentesítésével. Az EMSZ társelnöke azután nyilatkozott a Krónikának, hogy hétfőn aláírta a kétoldalú dokumentumot Kelemen Hunor szövetségi elnökkel Kolozsváron.

Mezei kérdésünkre úgy vélekedett, az RMDSZ azért tanúsított nyitottságot az ellenzéki tömörüléssel való együttműködésre, mert belátta, hogy a pluralizmusnak helye, az EMSZ-nek pedig súlya van az erdélyi magyar politikában, amit szerinte a helyhatósági választásokon elért eredmények is bizonyítottak. A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint az MPP-vel kötött korábbi egyezményhez hasonlóan a mostani megállapodás azon alapszik, hogy helyi szinten verseny, országos szinten együttműködés alakuljon ki a felek között. „Mi nem ártani, hanem segíteni akarunk a közösségnek, hozzá akarunk adni az erdélyi magyar politikához. A hatásgyakorlás úgy lehet igazán eredményes, ha összefogásban tevékenykedünk, és beleszólhatunk a törvényhozási folyamatba is. Csak közösen tudjuk elérni a decemberi parlamenti választáson az elvárt szavazatarányt” – nyilatkozta a Krónikának Mezei János. Közölte, együttműködésüket az is előmozdította, hogy az EMSZ-nek van 15 saját vagy általa támogatott polgármestere, és nem lenne szerencsés, ha az önkormányzatokban akadályokat gördítenének egymás elé.

E téren fontosnak nevezte, hogy ne kerüljenek hátrányos helyzetbe azok a települések, ahol nem az RMDSZ színeiben nyertek mandátumot polgármesterek. Mezei kiemelte a megállapodás oktatási fejezetét is, a két fél e téren egységes erdélyi tanügyi stratégiában gondolkodik, olyan oktatásrendszer kialakítására törekszik, amelynek segítségével tanár és diák egyaránt megtalálja a lehetőségeket, és ennek köszönhetően itthon teljesedhetnek ki a magyar családok. „Hosszú távú stratégiát fektettünk le a mostani megállapodással. Számunkra igazából nem a parlamenti helyek megszerzése volt az elsődleges szempont, hanem az önkormányzati együttműködés, a tanügyi törvénycsomag kidolgozása és majdani előterjesztése, továbbá az autonómia kérdéskörének egységes felkarolása” – szögezte le Mezei János, hozzátéve: a megállapodáscsomag tartalmazza a szimbólumhasználat kapcsán tervezett törvénymódosítási kezdeményezést is, ezt a problémát szerinte ugyancsak együtt tudnak orvosolni a magyar alakulatok.

Megkérdeztük a társelnököt, hogy a decemberi parlamenti megmérettetés kampányából ugyanúgy kiveszik-e a részüket az EMSZ politikusai, mint az RMDSZ-éi. Mezei előrebocsátotta, az ő hozzáállásuk azonos az RMDSZ-ével, hiszen egy cél érdekében küzdenek. Közölte, ki kell venniük a részüket a munkából is, ha az eredményekből is egyformán részesülni akarnak. „Helyi szinten továbbra is a versenyt szorgalmazzuk, hiszen ebből a közösség jár jól, a legjobb polgármesterek, közösségi vezetők jönnek ki ebből a versengésből. Országos szinten viszont félre kell tenni a versenyt, és együttműködésre kell törekednünk, ha reális tényeken és hatékonyságon alapuló politikát folytatunk. Ez vezérelt minket a megállapodásra” – foglalta össze Mezei János.

Különben a hétfői kolozsvári eseményen Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, az EMSZ másik társelnöke nem vett részt. A gyergyószentmiklósi politikus kérdésünkre elmondta: azért csak ő írta alá a megállapodást hétfőn az RMDSZ elnökével, mivel az EMSZ-ben már januárban eldőlt, hogy a két párt szövetségének bejegyzése után egy évig ő képviseli az EMSZ-t, ő is szervezi meg annak kongresszusát, ahol majd megválasztják az új elnököt.

Krónika

Kapcsolodó cikkek